Här nedan finner du 10 tips på hur du på ett bättre sätt kan hantera din ekonomi och därmed få en fylligare plånbok än tidigare.
1. Impulsköp inte.
Lyssna till det gamla talesättet som säger att man inte ska gå ut och handla i affären när man är hungrig. Butiker är optimerade för att sälja på dig en massa saker du inte behöver. Vid varje kassa finns det smågodis, läsk och annat som inte gör din buk några tjänster. Impulsköp är oftast dåliga köp, vilket innebär att du spenderar pengar på helt onödiga saker. Ingen bra utgift.
2. Håll koll på priser.
Många bäckar små, som man brukar säga. Vad det än är du ska köpa, så finns det troligtvis ett billigare alternativ i närheten. Vare sig du tjänar 10 kronor på att byta märke i matbutiken, eller köper en mobiltelefon som är 100 kronor billigare – så är det en mindre utgift och en gladare plånbok. Det betyder inte att man ska sänka standarden på kvalitén, men applicerar man den här mentaliteten på alla sina inköp – så kan man spara en hel del pengar i månaden. Håll även koll på prisskillnader. Nyare tekniska modeller har en benägenhet att sänka priserna på föregångna modeller.
3. Använd inte pengar du inte har.
Simpelt uttryckt: handla inte på kredit. Använd endast pengar du redan har på kontot. Såvida du inte är i behov av ett större inköp, så som hus eller lägenhet – då kan man givetvis låna pengar. Utöver det så bör man i regel aldrig köpa något för ”framtida pengar”. Avbetalning är heller inte ett bra alternativ. Bortsett från det uppenbart dåliga i att handla för pengar som inte finns på kontot, så är avbetalning i majoriteten av fallen ett dyrare alternativ till kontant. Så inte nog med att du använder pengar du ännu inte har, du köper dessutom produkten för ett dyrare pris.
4. Handla med kontant istället för med kreditkort.
Jag följer inte den här regeln, men jag gjorde det tidigare under en 2-årsperiod. Det är en helt annat sak att hålla och se pengarna (utgifterna) än att bara stoppa in ett kreditkort i en avläsare och så är köpet genomfört. Fysisk hantering av pengar ger dig en bättre förståelse för dina utgifter än om pengarna bara är ett par siffror på ett kvitto, som du kanske inte ens tittar på. Att leva utan kreditkort är omständligt och onödigt, men jag rekommenderar dig att leva en vecka med bara kontanter och inga kreditkort. Det skulle definitivt ge dig en mer målande bild och förståelse för dina utgifter.
5. Köp bara nödvändigheter.
Möjligtvis en no-brainer, men värd att fundera kring, om du vill bli smartare med dina pengar. Kanske du inte behöver köpa den där tröjan, du har redan fem stycken av samma typ där hemma. Köper du choklad från automaten på jobbet efter varje lunch? Räkna ut hur mycket det blir per år. Slösa inte dina pengar på onödiga saker. Tiden du spenderar i utbyte mot dessa kronor är värd mer än så, så mitt råd är att spendera dem på något du verkligen behöver och som gynnar dig.
6. Upprätta ett sparkonto.
Att spara är bra och något som var man bör göra. Faktum är att du inte ens behöver ett separat konto för detta, även om det underlättar när disciplinen brister och du ska impulsköpa något (I så fall, återgå till första punkten av listan). Spara pengar inför kommande projekt, regniga dagar och/eller framtida köp. Om du skulle bli av med jobbet, bli sjuk en månad eller inser att du är i stort behov av en resa i sommar – så är det alltid bra att ha undanstoppade resurser. Tillgångar som du kalkylerat och reserverat till något viktigt är ett viktigt och ack så nödvändigt skyddsnät inför framtiden.
7. Det handlar inte om vad som kommer in, utan om vad som åker ut.
Inkomsten är allt som oftast inte problemet, utan det är utgifterna. Oavsett om du tjänar 15 eller 25 tusen kronor i månaden, så har vi människor en tendens att spendera precis på gränsen till våra tillgångar. Gör inte det. Lev under dina tillgångar och se hur mycket pengar du kan spara varje månad.
8. Analysera dina utgifter.
Det finns saker vi spenderar våra pengar på som vi inte ens vet dränerar en stor del av vår ekonomi. Äter du ute varje dag? Köper du en massa skit i automaten på jobbet? Det må vara små bekvämligheter som inte kostar särskilt mycket, men på det stora hela så kan det resultera i väldigt stora summor pengar som glider ur dina händer. Pengar som hade kunnat sparas, investeras eller användas till något bättre. Låt inte bekvämlighet, impulser och beroenden sätta käppar i ditt ekonomiska hjul.
9. Materialism gör dig inte lyckligare.
Ok, jag ska inte prata om spiritualitet eller politik, men låt oss vara ärliga. Det må göra dig glad för en kortare tid, men i det långa loppet så gör det varken från eller till för ditt dopamin. Den där glädjen över att ha köpt en mobiltelefon för sju tusen och ett par märkesjeans försvinner i takt med att du inser hur mycket pengar du faktiskt spenderat på.. Ptja, material och statussymboler. Det finns sjysta jeans och snygga och funktionsdugliga mobiltelefoner till ett bra mycket billigare pris. Enorma platt-TV-apparater kommer heller inte göra dig till en lyckligare man. Du kommer att kunna se på film och sport av högre kvalité, men där tar det stopp.
10. Ha en ekonomisk målsättning.
Skapa en Excel-fil där du gör upp en budget. Se över dina inkomster och utgifter. Reflektera över dina drömmar, mål och ambitioner. Alla vill bli rikare, givetvis, men specificera dina ekonomiska målsättningar. Hur stort ska ditt sparkonto vara vid årets slut? Hur mycket av lönen vill du spara i månaden? Hur mycket pengar vill du kunna investera i kommande projekt eller aktier? Sätt upp en plan på hur du ska nå dit! Det går bra att göra saker halvhjärtat ibland, men för att nå framgång så är det alltid hjälpligt att ha en nertecknad plan för hur du ska nå dit.
Allt handlar om att vara smart med sina pengar, att tänka till en extra gång. Att få sig en överblick över sin ekonomi och inte spendera pengar på saker du inte behöver. Man kan spara väldigt mycket pengar genom att bara stänga av sin ”robot-mode” och odisciplinerade rutin som per automatik tömmer din plånbok.
Använd hjärnan och plånboken blir större!