Bli expert på att köpa saker till folk – heta tips inför högtiden

bild-på-present

Den eviga frågan – vad ska man köpa i present till vänner och familj vid speciella högtider? Hur många gånger har man inte haft huvudbry bara dagar innan julafton eller någons födelsedag, utan en aning om vad man ska köpa.

Ibland önskar jag att jag hade min mors talang för att handla julklappar och födelsedagspresenter ett halvår innan själva kalaset. Hon köper julklappar runt sommartid. Det må låta extremt, men ack så effektivt. Det reducerar stressen på att prestera oerhört mycket.

Få bollen i rullning – tips på presenter

Om du är som mig och har noll koll på presentköp, och dessutom skjuter upp det inför morgondagen – då är den här artikeln för dig. Jag listar tips på presenter och julklappar du kan köpa åt dina nära och kära. Men även om inga tips faller dig i smaken, så kommer det med största säkerhet få bollen i rullning. Dina kreativitetsknölar kommer att knådas och du kan komma att hitta på ett ännu bättre presentval.

Skulle det vara så att du kommer på något bättre – hör gärna av dig, så kan vi lägga till det i listan över rekommenderade presenter.

bild-på-ljus

Till mödrar

Vad brukar mammor gilla? Pyssel, kläder och saker som luktar. Ett par strumpor kanske inte är mycket att hänga i julgranen, men vad sägs som:

Doftande ljus. Välj gärna något som är kopplat till högtiden och vädret. Om din mor fyller år på sommaren så kan ljus som doftar blommor bli populärt.

Te. Om din mamma dricker te så är ett fint te alltid populärt. Kanske inte endast ett paket fyllt med tepåsar, men definitivt ett uppskattat tillskott till andra presenter.

En bok. Det finns så ofantligt mycket böcker där ute. Gillar din mamma blommor? Köp en bok om blommor. Gillar hon hälsovård? Köp en populär bok om hälsovård.

Ett spa-kit. Köp en liten korg och fyll den med tvålar, schampo, balsam, krämer och badskum. Perfekt!

Till fäder

En bok. Böcker går ofta hem hos pappor. Men då kräver det givetvis att du har koll på vad din pappa har för intressen. Någon bra deckare, kanske? Eller en humoristisk bok?

En jultröja. Det är julafton, alla är ”i stämningen”, farsan har tagit en glögg och det är kyligt där ute. Då kommer en jultröja väl till hands. Beroende på hans personlighet så kan du köpa en stilren tröja eller en lite roligare design.

Ett ölglas. Jag vet inte hur många ölglas jag har givit min far under åren. Troligtvis är halva hans barskåp fyllt av glas han fått i present av mig. Men det går alltid hem, eller så är han bara bra på att skådespela.

Till syskon

Choklad. Kom igen, vem gillar inte choklad? Men se till att du köper lite exklusivare choklad och inte Marabou. Det ska vara lite speciellt.

En rolig kopp. Köp en kaffekopp eller mugg med någon rolig text eller bild på. Det är billigt, inte speciellt seriöst – men kan skänka ett par minuters skratt och glädje. Med förutsättningen att du köper något roligt, då.

Spel. De flesta hemmen (förutom mitt, verkar det som) har någon form av konsol. Köp ett spel som ni alla kan sitta och spela tillsammans. Inget våldsamt eller blodigt bara. Köp något roligt! Om ni inte spelar konsolspel, köp något roligt brädspel som kan samla er kring middagsbordet på kvällen.

Till dig själv

Kom igen, den viktigaste personen i hushållet, visst? Köp något dyrt till dig själv. Men se till att inte skylta med det så mycket för de andra. Risken finns då att de jämför sina egna presenter med den du köpte till dig själv. Du vill väl inte att de ska se dig som en snåljåp?

Se även till att du lägger mer vikt kring presenten till din mor. Mammor är viktigast! Dina syskon (såvida de inte är barn) kan nöja sig med choklad och din pappa kan nöja sig med ett ölglas – men din mor behöver något extra!