Den fulländade guiden till disciplin och självkontroll

Disciplinerad

Det är sällan framgång kommer utan självdisciplin och självkontroll. Snarare brukar brist på disciplin resultera i misslyckanden. Det bör ligga i var mans intresse att leva ett disciplinerat liv då det för med sig så otroligt många fördelar. Målmedvetenhet, beslutsamhet och självbehärskning är tre viktiga komponenter i en mans karaktär och ingen av dem skulle existera utan disciplin.

Finn den orubbliga och kompromisslösa disciplinen i ditt hjärta och sinne – och du har funnit en livsavgörande egenskap som påverkar alla aspekter i ditt liv.

I slutet av artikeln finner du 5 tips på hur du kan förbättra din självdisciplin.

Vad är självdisciplin?

Disciplin är ett attribut som manifesterar sig när du hanterar en jobbig situation, eller när du anmäler dig till ett långt och intensivt arbete som inte innebär kortsiktig tillfredsställelse. Du uthärdar smärtan, tristessen, lidandet eller vad det än må vara – för du vet att något gott kommer ur det, om inte nu – så i framtiden. Du tänker långsiktigt.

Det är enkelt att vara komfortabel, att bara lägga sig ner och inte göra någonting. Att ge upp, sluta jaga och att bli inaktiv.

Att gå ner i vikt kan vara jobbigt och det kommer att kräva tid, återhållsamhet och, troligtvis, en fundamental förändring i hur du lever ditt liv. Konsekvenserna av ditt destruktiva leverne börjar synas i din personlighet och på din kropp, faktum är att det påverkar allt i ditt liv. Den enkla och bekväma vägen är att fortsätta leva så där skönt och acceptera allt det negativa som följer med en sådan livsstil. Det rätta, sunda och svåra alternativet är att bita i det sura äpplet (bokstavligen): börja träna, sluta äta skitmat och börja sova på nätterna.
Välj_rätt_i_livet_bild


”Du har styrka över ditt sinne – inte utomstående händelser. Förstå detta och du finner styrka.” – Marcus Aurelius


Tänk långsiktigt

Att göra en sådan förändring under ett par dagar är ingenting. Men att leva så under ett år, fem år eller resten av ditt liv – det kräver självdisciplin och självkontroll. Du utesluter dålig, men god, mat för att det här ohälsosamt. Du går ut och löptränar trots att det spöregnar ute och du tvingar dig att gå upp klockan 7 på morgonen trots att det är helg, bara för att du inte ska falla in i ditt gamla mönster. Det är disciplin.

Att uthärda något svårt och jobbigt, att vara uthållig och att ha kontroll över sig själv – det är självdisciplin. Att gå den enkla vägen är skönt och bekvämt – men destruktivt. Att gå den andra vägen är svårt, obekvämt och hårt – men du gör det ändå. För att du vet att det är givande i slutändan. Du gör det trots att det är svårt. Hur? Med hjälp av självkontroll och disciplin.

Du handlar utefter vad du tror är bäst, trots att det kan medföra negativitet och obehag för stunden eller på kort sikt. Istället ser du det stora hela. Du lever för det långa loppet, så du uthärdar det kalla och hårda.

Hur får jag bättre disciplin?

Genom att aktivt och på daglig basis utöva disciplin och självbehärskning. Det kan låta flummigt och hippie-aktigt, men faktum är att du måste leva det för att vara det. Du kan resonera och tänka hur mycket du vill kring hur du ska leva ditt liv, men i slutänden så måste du göra praktik av det hela.

Varje morgon måste du påminna dig själv om vikten av disciplin. Varje morgon måste du kliva ur bekvämligheten och göra osköna saker. Varje morgon och dag bygger du din karaktär starkare eftersom du smider och utvecklar din disciplin i var sak du tar till dig.

Att stiga upp ur sängen varje morgon så fort man har vaknat, för att göra knäböj eller situps och sedan ta en kall dusch för att vakna till, kräver en enorm disciplin. Det kommer att bli lättare när väl du har anammat rutinen och efter ett par månader går det hela på automatik. Men det betyder inte att du inte kommer lockas av att ligga och dra dig 30 minuter till under täcket. Eller att du känner för att duscha varmt ”bara idag”.
öva_på_disciplinen_bild

Vik dig aldrig

En disciplinerad och erfaren man är medveten om faran i att börja klacksparka med rutiner och valen han gör. Släpper man in Djävulen genom dörren en gång, så kan jag lova att han dyker upp fler gånger. Desto oftare han tittar förbi och man tillåter hans närvaro, så börjar frestelserna bli starkare och bredare. Till slut delar ni bröd med varandra.

Sakta men säkert börjar dina principer, rutiner och din moral att skifta och förändras till det sämre. Din karaktär börjar förtvina och den självkontroll du en gång hade är som bortsprungen – du är inte längre ledaren över ditt eget liv. Den karaktär du byggt upp under så många år har nu tagit en rejäl käftsmäll och du har ramlat flera positioner bakåt.

Min poäng är att du måste vara hård mot dig själv, i ur och skur. Du måste hela tiden öva och kämpa för att behålla din integritet, disciplin och principfasthet.

Se livet som en båt som färdas genom orkaner och farliga vatten. Båten har sina brister och måste ofta underhållas för att den inte ska gå på grund. Lite vatten skvalpar alltid upp över bord och skrovet har pyttesmå hål som gör att små mängder havsvattnet kommer in i båten. Det är inga massiva fel, men du bör se över dem. Ignorerar du hålen i skrovet så kommer de att bli fler, större och till slut lägga dig och din båt på havsbotten. Du måste hela tiden jobba med att fylla dessa hål så att de inte växer, blir större och fler. Ett litet hål kan göra stor skada över tid.

Sluta aldrig att bibehålla och förbättra din självdisciplin. Vik dig inte för luster och impulser, de kan vara din värsta fiende.


”För att hantera dig själv, använd ditt huvud; för att hantera andra, använd ditt hjärta” – Eleanor Roosevelt


Låt inte luster och impulser lura dig

”Kom, vi går och tittar på TV istället”
”Det är skönare att sova en timme till”,
”Ät chips och titta på film istället, det regnar ändå ute”
”Gör det här istället, du kan göra det andra imorgon”
”Du kommer aldrig bli bra på det här – ge upp!”

Du känner nog igen många av citaten här ovanför. Det är självdestruktiva tankar som stoppar dig från att utvecklas och från att ha kontroll över ditt liv. Det är luster och impulser som inte gör dig gott, de söker endast tillfällig tillfredsställelse. Sådana idéer och tankar planerar aldrig långsiktigt utan de vill bara göra det skönt för dig just vid denna stund.

De sköna stunderna får ofta konsekvenser i det långa loppet. Försök därför alltid att tänka rationellt och logiskt – fundera kring vad som är viktigt i livet och vilket mål det är du vill uppnå. Vill du bli en framgångsrik ledare? Då gör du nog bäst i att fortsätta läsa den där tråkiga boken om hur man pratar med och till människor, istället för att underhålla dig med någon dekadent Hollywood-serie som ändå inte är speciellt rolig. Läs en timme av boken, sen kan du se ett avsnitt Game of Thrones.

Prioritera din framtid framför tillfälliga och ytliga luster och belöningar. Du finner så mycket större lycka i att ha en stark karaktär och i belöningen du får i framtiden efter hårt arbete och självkontroll. Du besegrar dig själv och dina svagheter. Det finns ingen godare morot.
Bra_koll_på_sig_själv_artikel

Självkännedom är viktigt

För att kunna upprätthålla en form av självdisciplin och ordning, så är det viktigt att ”känna sig själv”: att vara medveten om sina brister och svagheter. När du är medveten om vad du är svag inför, så är det också lättare att undvika de faror som kan tänkas få dig att kompromissa med din självdisciplin.

Självkännedom och självmedvetenhet är något som till viss del kommer med ålder och erfarenhet, men det kräver också ett djupare sökande inom dig själv. För att kunna bli den bästa versionen av sig själv så behöver man veta vem man är, vad man är och vad man ska bli. Det är därför oerhört viktigt att kunna identifiera och vara medveten om sina egna brister och fel – hur ska man annars kunna förbättra och slutligen eliminera dessa svagheter?

Att hålla koll på sina svagheter är en förutsättning för att man ska kunna förebygga felsteg i framtiden. Gräv i din psykologi, utforska dina sinnesstämningar, behov och intressen. Analysera dina tidigare handlingar och ifrågasätt ditt inre. Gå till botten med vem du är.

Disciplin och självkontroll finns överallt i ditt liv

Tro inte att självdisciplin visar sig endast när du måste göra något som är jobbigt, som att orka gå till gymmet. Nej, nästan allt kräver någon form av psykologisk övertygelse och därmed disciplin. Annars skulle du inte göra någonting. Du går till jobbet varje dag för att du vet att du får lön varje månad och du vet att det ser bra ut på ditt CV. Det krävs disciplin för att orka gå dit varje dag, även om chefen är dum i huvudet och dina arbetsuppgifter är förnedrande. Du utsätter dig för det för att du vet vad belöningen är och du är övertygad om att det är rätt sak att göra.

Att ha en bra kosthållning, att gå ut och jogga även fast det regnar och att bita sig i tungan och vara tyst i en konversation där man vet att motparten har fel. Allt kräver disciplin. Det din partner säger är fel, men du säger inget, dels för att du är en gentleman och dels för att du väljer dina strider rätt. Svälj ditt ego och din stolthet nu och fokusera på det som är viktigt och av värde istället. Det kommer viktigare diskussioner och debatter i framtiden. Det är ett disciplinerat val.

Att vara en god människa i alla lägen är inte alltid så enkelt. När någon har försökt sätta sig över dig så kan det instinktivt kännas bra att ge antagonisten en blåtira, men är det rätt sak att göra? Det finns barn i närheten och du kan råka i luven med polisen om du lappar till den här personen. Skulle det vara skönt? Definitivt. Skulle det vara rättfärdigat? Kanske. Skulle det vara moraliskt korrekt, givande och fördelaktigt för dig? Troligtvis inte.

Det gäller att prioritera det som är viktigt och att överväga vad som är viktigt respektive oviktigt. Det är en absolut nödvändighet att ha självkontroll i varje situation du befinner dig i. Det är din plikt och ditt ansvar mot dig själv och din omgivning.
Lägg_band_på_dig_själv_bild


”Om du erövrar dig själv, då erövrar du världen” – Paulo Coelho


5 Tips på hur du kan förbättra din självdisciplin

Ta bort frestelser

Försöker du gå ner i vikt? Släng allt godis och alla bakelser som står och väntar i skafferiet. Håll dig borta från det som riskerar att fresta dig. Vill du inte dricka alkohol? Då kan det vara smart att sluta gå på krogen och sluta umgås med människor när de dricker alkohol. Eliminera sånt i ditt liv som kan trigga dig till att göra saker som du vet inte är bra för dig. Undvik frestelser som pesten.

Ha ett syfte

Vad väl medveten om vart du ska, hur du ska nå dit och vad som händer där. Det måste finnas en mening med det du gör och hur du lever, annars är det lätt hänt att man passivt hasar sig ner i soffan och bara låter tiden passera. Hitta en mening, en anledning till att ha ordning i tillvaron.

Oroa dig inte om det känns fel

Nu går jag emot hela svenska ”värdegrunden” där allt är ok så länge det ”känns rätt” och man ska sluta om det ”känns fel”. Det är skitsnack. Om du har gjort fel hela livet och sedan förändrar dina vanor drastiskt, så kommer det att kännas fel. Det kommer att kännas obekvämt, onormalt och konstigt – det är annorlunda och ovant. Men ge inte upp!

Om du har duschat i varmvatten varje morgon under hela ditt liv, för att sedan börja duscha i kallvatten efter att ha läst om fördelarna i den här artikeln – så kommer det att kännas fel. Men du vet att motivet är bra, du vet att det är rätt och leder till något gott. Så låt dig inte luras av dina känslor, låt dig inte vaggas in i bekvämligheter och rutiner som är dåliga bara för att det råkar kännas fel.

Belöna dig själv

Lev inte som en stel pinne som förbjuder sig från allt njutbart. Låt säga att du deffar för att gå ner i vikt, så du vill äta rent och hälsosamt. Men det betyder inte att du under årets alla dagar måste äta fisk och ris eller kyckling och potatis. Har du skött kosten under hela månaden – belöna dig själv genom att äta lite glass och choklad i månadsslutet.

Även om du har långsiktiga mål så utesluter det inte att du kan ha mål och belöningar på vägen dit. Faktum är att det hjälper dig att ha små belöningar under vägens gång. Det är motiverande och håller humöret uppe!

Förlåt dig själv och fortsätt gå framåt

Du kommer att misslyckas och du kommer att begå misstag. Det hör till den mänskliga upplevelsen. Acceptera att du har tagit en förlust och att du har handlat fel. Sånt händer. Gå vidare. Lär dig en läxa av dina misstag, men låt det inte stoppa dig. Erkänn att du inte är perfekt. Ibland ramlar man eller missar ett mål – det är bara att fortsätta kämpa framåt.
Old_school_boxarbild

Slutord

Det är sällan man tar stora steg till målet, utan ofta tar man korta steg innan man kommer till slutdestinationen. Det är långsamt och tar tid, men sånt är livet. Att smida en stark och pålitlig karaktär tar tid, det är inget som händer över en natt. Små vinster blir till stora. En sådan simpel sak som att städa rummet när man egentligen inte orkar, bygger upp din självdisciplin. Trotsa din tillfälliga bekväma position för att uppnå något större och bättre.

Självkontroll och självdisciplin är vitalt för en stark och trygg man!

Actualized.org har många bra videos på Youtube, bland annat den här om hur man utvecklar självkontroll och därmed ett bättre liv. Den rekommenderas varmt:
[jaw_y_video clip_id=”https://www.youtube.com/watch?v=lw_2qDIeV8s” height=”480″ autohide=”2″ autoplay=”0″ loop=”0″ rel=”0″ ][jaw_clear]