Lär dig konsten att småprata [8 tips]

Ett_bra_samtal_bild

En man som behärskar och bemästrar konsten att konversera ligger flera steg före gemene man både i arbetslivet och på den sociala arenan. Orden som kommer (eller inte kommer) ur hans mun säger mycket om honom och hans karaktär. Därför är det viktigt att välja rätt ord vid rätt tillfälle. Att prata med främlingar och bekanta behöver inte vara något svårt eller jobbigt, det är vad du gör det till.

Ett gott munläder kan vara avgörande i om du får det där jobbet eller den där kvinnan. Det finns heller inget skönare än att kunna utöva verbal kung-fu på en översittare som försöker sätta sig på dig. Men att kunna avväpna någon med ord hör till nästa del, först ligger fokus på att bli en bra konversatör – att föra ett samtal som en sann gentleman. Här är 8 tips för att lära sig konsten att småprata.


1.) Var genuint intresserad i personen du pratar med

Till en början kan det vara svårt, men med rätt mentalitet så kommer det förr eller senare naturligt. Gå in i konversationen med inställningen att den andre personen har någonting att erbjuda dig. Vare sig det är kunskap inom ett visst ämne, livserfarenheter eller humorammunition inför framtida samtal. Även den mest tråkiga personen har någonting som du inte har.

Finn intresse för vem den här personen är. Vad gillar han/hon att göra och vad motiverar denne i livet? Om du inte har något intresse i den andra personen så finns ingen anledning till att konversera, och sånt märks ganska snabbt. Så gå in med inställningen att ta lärdom och visa intresse.

2.) Fastna inte i det tråkiga mönstret

. Du vet hur det brukar låta ”så vad jobbar du med” och ”såg du matchen igår?” – det kan vara bra öppningsrader, men fastna inte i samma tråkiga jargong. Vi alla har haft de här konversationerna hundra gånger tidigare och det har blivit uttjatat.

Bryt mönstret och bli intressant! Ställ annorlunda frågor som väcker liv i din konversationskollega och som provocerar fram ett annorlunda samtal. Människor gillar nya och spännande saker, det väcker deras intresse. Våga kliva ur din komfortabilitet och bli den som leder konversationen till något intressant, resten kommer att följa. Det behöver inte ens handla om konventionella och utmanande ämnen. Det kan räcka med att börja prata om vad du åt till frukost och vilken energibomb den snabbt improviserade måltiden var. Nåväl, inte bokstavligen – men du förstår poängen.
Bli_en_bättre_konversatör_bild

3.) Fokusera på det positiva

Det är simpelt; folk gillar positiva saker och de ogillar negativa saker. Du vill därför bli associerad med positivitet, och det blir du bland annat om du pratar om positiva saker. Därmed inte sagt att du alltid ska prata om glada och roliga saker, negativa ämnen kan vara intressanta och viktiga också – men inte för tidigt i en relation.

Om du kallpratar i kafferummet med en kollega du annars inte brukar prata med, så bör du hellre prata om en (eventuellt) bra film som nyligen släppts – och inte om dina magproblem. Att prata om negativa och känsliga ämnen är ett bra sätt för att utveckla och fördjupa relationen med någon, men välj rätt tid och läge med omsorg. Med folk du inte känner så bra och sällan pratar med – fokusera på det positiva.


För att kunna föra ett bra samtal så måste du vara klar i både kropp & knopp. Omega-3 har visat sig ha många positiva hälsoeffekter för både hjärnan och kroppen. Klicka här för att se ett par olika Omega-3 på Proteinbolaget.


4.) Var inte egocentrerad

Det finns inte många saker som dödar en konversation så mycket som när motparten hela tiden pratar om sig själv och kopplar allt till sitt egna liv. Människor älskar att prata om sig själva och sina intressen, men det innebär inte att du ska prata (för mycket) om dig själv. Det betyder att du ska lägga fokus på dem och deras intressen. Med måtta, givetvis. Ta tillvara på folks kärlek till sig själva och dela det intresset.

5.) Var inte en förhörsledare

Visa intresse för den andra personen och ställ frågor om han eller hennes liv – men bli inte för aggressiv med frågorna. Du vill att de ska känna sig intressanta och du vill föra fram konversationen, inte tränga in dem i ett hörn där du pressar dem på frågor. Ställ en fråga, lyssna på svaret och fortsätt bygga på det ämnet. Följdfrågor är bra, men det är viktigt att hitta en balans mellan att ställa frågor och att själv komma med bidrag till ämnet och diskussionen.

Undvik följande mönster: Fråga, svar, fråga, svar, fråga, svar, fråga, svar.

Om du ställer en fråga, får ett svar och sen bygger vidare på diskussionen – så kommer motparten, allt som oftast, bygga vidare med en kommentar eller en fråga. Det kommer att ske naturligt, framförallt om ämnet ligger kollegan nära om hjärtat.

6.) Slappna av och var dig själv

Det här kan appliceras på varje instans i livet, och så även när du konverserar. Var dig själv och stressa inte upp dig, börja inte fråga dig själv ”vad ska jag prata om nu” – greppa hellre tag i vilket ämne som helst. Alla människor har varit i en situation där man frågar sig själv vad man ska kunna prata om härnäst, och det är en ond spiral som oftast resulterar i en pinsam tystnad. Det finns en mängd ämnen att prata om, det är bara att ta första bästa.

Var självsäker och säg lite skojsamt ”i brist på annat: har du sett *lägg in valfri film eller TV-serie här*”. Det brukar lätta upp stämningen en hel del och det finns många vägar att gå inom den kategorin. Oavsett om din kollega tittar på film eller TV-serier. Alla vägar leder någonstans (nej, inte bara till Rom).
prata_med_främlingar_bild

7.) Ge och ta

Slut inte upp inom dig. Våga dela med dig och bjuda på dig själv. Som skräckexempel så har jag en gång hört följande konversation utspela sig på en gammal arbetsplats:

I mitten av samtalet..
Person 1: Så vad röstade du på i förra valet?
Person 2: Hmm, jag brukar inte säga det. Men jag röstade på X.
Person 1: Jaha, ja, de fick många röster igår.
Person 2: Jo, precis. Vad röstade du på?
Person 1: Mja..  Det vill jag nog inte säga. Men jag röstade inte på Y.

Den här personen frågade alltså om en annan person röst i valet och fick ett ärligt svar och vägrade sedan själv avslöja vad hon röstade på. Den konversationen dog ganska snabbt efter det. Om du inte är beredd att dela viss information om dig själv, så ska du heller inte efterfråga det från någon annan. Simpelt.


Du har väl inte glömt ta magnesium idag? Har du glömt? Klicka då här för att åtgärda det snabbt! (Dvs. se ett par bra magnesium-tabletter som du kan ta varje morgon)


8.) Prata som en gentleman

Var välartikulerad, var inte vulgär och låt andra prata till punkt. Avbryt inte andra människor och prata lugn och sansat. Kontrollera dig själv och välj dina ord väl.


Följ dessa punkter och jag kan garantera att du har en säker grund att stå på. Inget är hugget i sten och varje situation kräver anpassning – men när väl du har anammat ovanstående förslag och de kommer naturligt, så är du väl förberedd inför nästa möte och samtal.