Moderna tider – högre krav på utbildning

Bild_på_böcker

Tider förändras och saker och ting är inte längre vad de brukade vara. På både gott och ont. Det som man kunde komma iväg med för 20 år sedan är inte längre gångbart, och gårdagens kunskap är dagens historia.

I takt med att teknologin och ekonomin går framåt, så förändras också kraven och förväntningarna på människor. Helt andra krav ställs på gemene man och det gäller att följa med i utvecklingen för att ha en chans till framgång. Den som stannar upp och inte följer med i utvecklingen riskerar att hamna längst bak i ledet, och tro mig, ingen vill vara där.

Trender är inte utveckling

Tro nu inte att utveckling innefattar trender och flugor. En trend är något tillfälligt som kommer att ersättas av någon annan popularitet inom kort. En utveckling är något som, förhoppningsvis, för någonting framåt. En bättre version. Kunskap, erfarenhet och arbete ligger till grund för att utveckla något bättre.

Högre standard och tuffare krav

Nu kan man argumentera att utbildningsinflationen i Sverige och Europa är en trend, vilket till viss del stämmer. Men den trenden har resulterat i större samhällskrav på oss människor, framförallt när det kommer till anställning och behörighet.

För 30 år sedan kunde du kliva in i en butik och fråga om de behövde folk – för att sedan börja jobba där nästa dag. Idag behöver du körkort, 3-års universitetsutbildning och kunna jonglera med 7 brinnande facklor för att kunna jobba som städare på en fabrik i Örkelljunga.

Standarden har höjts otroligt mycket. Oavsett om det är bra eller dåligt så är det någonting man måste acceptera. Många jobb kräver idag körkort, minst gymnasieutbildning och 2-års erfarenhet inom branschen. Det är en svår kultur och tuffa krav för en person som bara vill ut och jobba och tjäna pengar. Framförallt om du är ung och varken har erfarenhet eller någon jätteutbildning.

Bild_på_pussel

Förbättra dina chanser på egen hand

Även om det var länge sen, så minns jag hur det var att söka jobb direkt efter skolan. Kraven de ställde var astronomiska och det kändes hopplöst när det alltid fanns flera kriterier som man inte uppfyllde. Men det fanns och finns saker du kan göra för att inte bara förbättra dina chanser, utan även utvecklas som person.

Skaffa körkort

Körkort har blivit till ett standardkriterier inom många branscher, även där körkort inte är en absolut nödvändighet. Lite som gymnasieutbildning. Om inte annat så öppnar körkort en hel del dörrar och karriärval som inte fanns där tidigare. Dela ut post, vidareutbilda dig till chaufför, köra ut pallar till företag eller köra taxi – för att nämna några.

Att ”skaffa” körkort betyder inte bara att du lär dig köra bil och därmed har möjlighet att söka jobb där man använder bil. Ett körkort är en indikation, om än en liten sådan, på att du är en kompetent och kapabel människa. Att orka sitta igenom en hel gymnasieutbildning visar på att du inte är helt bakom flötet och faktiskt har disciplin och kunskap nog att klara dig igenom en fundamental utbildning. Ett körkort kan också det visa på viss form av mognad och disciplin.

Många som tar körkort köper en bok på bilskolan, pluggar lite hemma och övningskör sedan med någon släkting. De misslyckas på provet och uppkörningen, och tvingas sedan ta lektioner och göra om prov och uppkörning ett antal gånger. Det kan bli en dyr historia för den som inte planerar saker och ting.

Ta vara på den hjälp som finns. Kör oftare med familjemedlemmar, läs körkortsboken varje kväll och länsa Internet på information. Körkortsportalen är en bra plattform för den som vill förbereda sig inför körprovet och/eller har frågor om bilkörning och körkort. Ta hjälp av folk på forumet eller skumläs på bloggen och wikin för att lära dig mer. Alltid finns det något matnyttigt man kan ta med sig.

Det kan också vara fördelaktigt att ta en sväng in på Trafikverket för att läsa mer om körkort och de olika proven.

Om du vill uppnå framgång, oavsett inom vilket ämne, så måste du spendera tid och energi på att utveckla och skaffa kunskaper. Ta hjälp av de medel som finns. Internet är en ypperlig källa till kunskap och om det nyttjas på rätt sätt så kan du ha ett försprång både i arbetslivet och socialt. Ta vara på möjligheterna!

Skaffa_körkort_bild

Börja klä dig propert

Du representerar alltid dig själv – på arbetsintervjun, när du träffar din mormor och när du går till butiken för att köpa mjölk. Folk kommer alltid att döma varandra och skaffa sig uppfattningar baserat på en människas utseende och sätt att vara.

Om du klär dig i mjukisbyxor och en enkel vindjacka från någon sportbutik, så kommer folk att ha en viss uppfattning av dig. Om du går till jobbintervjun med smutsiga skor så kommer det att påverka dina chanser. Det är oundvikligt.

Du behöver inte klä dig i de trendigaste och dyraste kläderna, men du bör klä dig utefter hur du vill bli behandlad och uppfattad. Sättet du bär dig själv kommer till viss del avgöra hur andra människor ser på dig och därmed också vilka chanser du har i arbetslivet.

Studera jobbintervjuer

För att få ett jobb idag så måste du ibland genomgå helt otroligt korkade arbetsintervjuer. Det kommer att sitta någon halvdryg wannabe-psykolog som försöker ställa ”djupa” frågor som hon sedan kan analysera och avgöra om du får jobbet eller inte. Det är dumheter och tjänar oftast ingen nytta och troligtvis är personen framför dig av lägre IQ än du själv – men du måste spela spelet.

Du vill ha jobbet, så det gäller att du är redo att svara på deras irrelevanta frågor om vilken din favoritfärg är och vad du tycker om människor som inte kan samarbeta med andra.

Här spelar tidigare faktorer roll, också. De kommer inte bara att bedöma dig utefter hur du svarade på frågan ”vet du vilken månad under 1992 som vårt företag grundades” – utan du kommer att bedömas utefter dina tidigare erfarenheter och kunskaper!

Har du ett körkort? Vilken utbildning gick du? Går du alltid på intervjuer med jeans och en T-shirt med pizzafläckar på?

Människor kommer att undra varför en 25-årig man inte har körkort än och de kommer att undra varför du hoppade av gymnasiet för att sedan vara arbetslös i två år. Av den anledningen är det viktigt att du faktiskt sätter igång och bildar dig i hur en vuxen man klär sig, vad som krävs för att lyckas ta körkort och vilka idiotiska frågor som Elin kommer att ställa på nästa jobbintervju.

Sammanfattning

Det har blivit till en genomgående slogan och ett motto här på Aktad: ”Var aktiv, bli kompetent”. Förbättra och utveckla dig själv varje dag som går. Det tar tid att bygga upp en stark karaktär, erfarenhet och kunskap – men allt det slitet kommer att vara värt det i slutändan.

Äger du inte skjortor – ge dig ut till Dressmann och köp ett par snygga skjortor. Gärna ett par kostymbyxor och kostymskor när du ändå är i farten.

Om du inte har ett körkort – gör allt du kan för att skaffa ett. Ta vilket jobb du kan för att ha råd.

Har du ingen koll på arbetsintervjuer? Googla eller gå in på forum och sök efter ”de vanligaste frågorna på jobbintervjuer”. Eller varför inte fråga någon kompis eller familjemedlem som har erfarenhet.