Spara pengar och samla lån – smarta knep för en bättre ekonomi

miniräknare-och-pengar

När det kommer till ekonomi så är det oftast svårt att veta exakt vad det är man lägger pengarna på. Vi köper saker konstant och ibland så är det kanske inte de mest nödvändiga grejerna som kommer med hem i plastkassen. Alla vill ha lite extra pengar över som kan användas till något bättre. Kanske spara ihop till ett bolån eller ett privatlån? Kanske siktar du på att spara ihop för att investera i något? Här kommer en del tips till dig som vill bli en smartare konsument:

  • Börja med att kolla till din ekonomi. Du kan inte börja spara förrän du har en överblick över vad det egentligen är som pengarna går till. Vad har du kvar när alla fasta utgifter är betalda? Vad lägger du på nödvändigheter gentemot nöjen?
  • Samla dina lån. Du kanske har många olika lån, krediter och kreditkort. Om du samlar alla lånen och gör ett större lån av dem så kommer du kunna spara tusentals kronor varje månad.
  • Om du samlar din hem, djur- och bilförsäkring hos samma bolag så får du oftast en rabatt. Kolla med försäkringsbolagen och jämför vilket som ger dig den billigaste totala kostnaden.
  • När det kommer till bolån så ska du välja en löptid på räntan som funkar för dig. Rörlig ränta är det billigaste och om du har chansen så ska du ta det. Då sjunker räntekostnaderna när du betalar av lånet. Det funkar även att betala av det snabbare eller göra en extra amortering om du vill spara räntepengar.
  • Spara för att köpa prylar, resor och kläder du vill ha hellre än att köpa dem på kredit. Det blir alltid lite billigare, speciellt om du jämför priser på nätet innan du lägger produkterna i kundkorgen.
  • När det kommer till telefonen, internet, prenumerationer, streaming- och e-tjänster så finns det alltid småutgifter som man alltid glömmer bort eller är onödiga. Du kanske har Netflix och HBO men märker att Netflix används flitigt medan HBO bara tar plats, då kan det vara bra att säga upp en av de. Med mobiler och internet kan du alltid kolla runt om det finns ett billigare alternativ hos andra företag.

Samla lån för att göra privatekonomin lättare

Om du slår ihop dina privatlån till ett gemensamt lån så kan du sänka dina räntekostnader och på så sätt betala mindre i månadskostnad. Med företag som Lånekoll kan du anpassa återbetalningstiden efter hur du vill betala. Det är lättare att ha koll på läget när du samlar alla lån till ett och kan därmed planera en lättare budget.

Kom ihåg att spara pengar för det som är viktigast – framtiden.