Allt du behöver veta om skäggoljor

Skäggolja-artikelbild

Som vi tidigare skrivit om på Aktad är skäggvård något som alltför ofta förbises till förmån för annat. Men om du vill ha ett välvårdat skägg så gäller det att ta hand om det – annars finns risken att du snart ser ut som slusk istället för en gentleman, oavsett hur du klär dig.

En av produkterna som varje man med skägg bör ha i badrumsskåpet är en riktigt bra skäggolja. Men hur hittar man den bästa oljan? Hur ofta ska man använda den? Och vad är det egentligen bra för?

Nedan ger vi en guide till allt du behöver veta om skäggoljor.

Varför ska jag använda skäggolja?

Många som har skägg upplever att huden snabbt blir torr. Vissa får till och med mjäll. Anledningen till detta är att huden bakom skägget inte får tillräckligt med luft. Detta bidrar även till att bakterier lätt kan bildas, och att skägget ser livlöst ut.

En skäggolja gör så att skägget blir mjukare och får nytt liv. Dessutom minskar den risken för att huden blir torr och irriterad.

Skägg består av en mängd olika hårkvalitéer. Det kan finnas raka, grova, lockiga, tunna strån – på ett och samma fejs. Stråna reagerar olika på fukt, och då är det lätt att det blir ”spindelben” och spretigt. Skäggoljan håller ihop det, säger barberaren Marcus Mendes i en intervju med Expressen.

Applicera på rätt sätt

Hur ofta du bör använda skäggoljan är individuellt, men en gång om dagen är en bra tumregel. På sommaren, när det är varmt och torrt, kan det vara en bra idé att applicera oftare, medan ett par gånger i veckan oftast räcker när det är fuktigt ute.

Hur mycket olja som du bör applicera beror på hur långt ditt skägg är. Om du bara har skäggstubb räcker det oftast med en droppe. Ifall ditt skägg är medellångt brukar två – fyra droppar vara lagom, och ifall du har långt skägg så kan det behövas fem eller fler droppar. Det viktigaste är att du använder tillräckligt mycket olja för att täcka hela skägget.

När du applicerar oljan så är det bäst att börja längst upp vid linjen av skägget och sedan massera nedåt med dina händer.

Ett tips är att använda oljan efter dusch när ditt skägg har torkat.

Så väljer du rätt olja

Med tanke på det stora utbudet som finns så kan det kännas som en djungel att välja den rätta skäggoljan. Vilken variant som du bör välja är en smaksak.

Ett tips är dock att hitta en olja med en doft som passar dig och som är gjord på naturliga och ekologiska ingredienser.

Skäggoljor går att köpa både i butiker och online. Ett exempel på en populär tillverkare och återförsäljare av skäggoljor är Beardcrown, som erbjuder olika varianter av oljor med inspiration från de småländska skogarna.