Den stora guiden till: Herrparfymer

Bra_dofter_för_herrar

Det finns en uppsjö av dofter, inriktningar och märken när det kommer till herrparfymer. Det kan vara svårt att veta vad man behöver, när man behöver det och varför man behöver det. Inte blir det bättre av försäljare och ”journalister” slänger ur sig klichéer som att ”parfymen måste berätta en historia” och ”ha en svag doft av höstlov som matchar bruna skor”. Låt oss ignorera sådana pretentiösa beskrivningar och fokusera på det viktiga: Hur det doftar, varför det doftar och när det ska dofta. Det här är den ultimata guiden till herrparfymer. I slutet har vi även ett par rekommendationer för den som vill ha specifika exempel på bra herrparfymer.


Parfymen och din kropp

Låt oss inleda med ett faktum som sätter ton för hela den här artikeln: parfymer luktar inte likadant på alla människor. Flera faktorer spelar in. Våra naturliga lukter kan skilja sig en hel del från varandra då våra kroppar inte är likadana. Den enes kroppsodör kan vara stark och sur, den andres kan vara nästintill anonym. Detta påverkar sättet en parfym utmärker sig och doftar. Basdoften är densamma, men när parfymen blandas med svett, fett, fibrer och hår så förvandlas doften till en blandning av dig och parfymen. En Armani parfym kommer alltså inte lukta på samma sätt på dig som på en av dina vänner. Lyssna på rekommendationer du får, men uteslut inte någonting förrän du själv har känt aromen eller provat den på dig själv. Smaken är som baken.

Du och din parfym

En doft ska matcha din karaktär, personlighet och ditt utseende. Dina kläder är en representation av dig och säger en hel del om din person, detsamma kan sägas om parfymer. Det får inte skära sig. Tänk dig en kroppsbyggare på 120 kilo. Han har en tillräckligt djup röst för att väggarna ska vibrera när han pratar och hans självsäkerhet skulle kunna vagga in den mest nervösa personen in i trygghet.

Han går förbi dig, med all sin manliga aura, och då noterar du: han luktar precis som din flickvän. Det är en skrikande feminin lukt som inte alls passar sig för en man, framförallt inte av hans kaliber. Det skär sig och strider mot den han är. Det är konstigt. Att folk tänker på sina flickvänner eller mödrar när de kommer nära honom är troligtvis inte vad han vill och det påverkar säkerligen hur folk beter sig runtom honom. Man uppfattar honom annorlunda och ser honom i ett helt annat ljus.

När du väljer en parfym så måste du tänka på att den ska passa dig och den du är. Jobbar du på en skola så kanske du inte ska välja en stark och intensiv doft som man annars brukar använda för en utekväll på krogen. Något diskret och lent vore mer passande. Se till att din personlighet, klädstil och yrkesroll passar med lukten.

Olika typer av luktsinnen

Glöm heller inte det uppenbara, alla uppfattar smaker, sensationer och dofter på olika sätt. Den enes attraktion är den andres avsmak och vice versa. Någon kan tycka att du har för mycket parfym på dig, medan andra inte känner av dig överhuvudtaget. Alla kommer ha en uppfattning om din lukt, både negativt och positivt. Precis som med allt annat. Oavsett vad, så är för lite bättre än för mycket.

Parfymer_under_sommaren

Vilken parfym för vilken årstid?

Parfymförsäljare och folk som påstår sig vara kunniga brukar påstå att vissa parfymer bara fungerar för vissa årstider. I majoriteten av fallen så handlar det om marknadsföring och människor som försöker upphöja sig själva genom snobberi.

Eftersom parfymer inte luktar likadant på alla människor och vi uppfattar dofter på olika sätt, så finns det ingen given årstid då en parfym skulle passa sig bättre än någon annan. Det kan vara bra att ha en viss medvetenhet om vilka smaker som går ihop med olika väderförhållanden, men det är långt ifrån vitalt. En personlig favorit är en Armani parfym som av ”experter” brukar beskrivas som en vinterparfym. Den har använts under alla möjliga tillställningar året om, och den har uppskattats både under sommar- och vintertid. En parfym som avger en stark citronarom kan lämpa sig bäst för vintern, det är sant, men den kan ge goda intryck även under sommarens skinande sol.

Här nedan följer dofter som brukar kopplas samman med diverse årstider, men som nödvändigtvis inte behöver användas just då.

Vår

Det är början av det nya året och gräset börjar bli grönt. Sommarens former börjar komma till liv och värmen smyger sig fram. Ditt val av parfym kan ligga mellan sommar och vinter, så något milt och lent för näsan brukar gå hem. Liljor brukar vara ett flaggskepp för vårens herrparfymer.

Sommar

Det är varmt och skönt (förhoppningsvis) och folk spenderar mer tid utomhus. Under sommaren brukar man vilja ha en fräsch doft som efterliknar framförallt blommor. Vanliga dofter för män under sommartid är hallon, rosor och persika. Man brukar även vilja röra sig mot honung och sjösalt.

Just sommarens lukter är enkla att finna, då naturens lukter och maten vi äter är ganska utmärkande för årstiden. Allt du behöver göra är att kopiera vad som kopplas samman med solens sken och semesterns naturliga dofter ute i naturen. Dra dig från mintiga dofter och sök efter något som ger intryck av frukt, bär och blommor så är halva matchen vunnen!

Höst

Sommaren är över och löven börjar falla. Se framför dig ett lite råare klimat där både kyla och vind spelar in i folks vardag. Tänk dig orangea Timberlandkängor, tjockare jeans och vindjackor. Här passar sig lite hårdare lukter så som muskus, bärnsten och jasmin. Ralph Lauren parfym brukar passa sig bra under den här årstiden, men även Armani parfym och Hugo boss  har bra alternativ.

Vinter

Kryddiga dofter hör oftast inte samman till det svenska vinterhalvåret, utan snarare brukar man vilja röra sig mot citron, apelsin, lime och andra fruktiga dofter. Vanilj är även populärt under vintern. Citrus är vad som brukar utmärka vinterns parfymval för män.

Herrparfym ska inte stinka

Vi män har en benägenhet att spraya ner oss själva med parfym, ”mycket är bättre och varar längre” tycks vara mottot. Så är det inte. Om du sprutar på för mycket parfym så kommer du att stinka och det är aldrig bra. Du har säkerligen gått förbi folk på stan som lämnar ifrån sig en lukt som bränner sönder näshåren på dig – tänk då att stå och konversera med den personen eller, än värre, fastna i en hiss med honom!

En parfym ska vara personlig och måttlig. När någon är nära dig så ska de känna en lagom och väldoftande lukt. Om de kommer dig närmre så ska det bli mer intimt och personligt. Ursäkta klichén, men det ligger ett stort värde i denna sanning. Din lukt ska INTE vara påträngande för människor runtom dig, snarare ska den ge en liten och inbjudande (beroende på vad du vill få ut av parfymen) doft.

Den ska vara ”osynlig”, på så sätt att folk inte tänker på att du har parfym – de ska bara tänka att du luktar gott utan att reflektera över vilken parfym du har. Av den anledningen bör du applicera dofterna med måtta – finn en balans. Den ska ”vara där” naturligt. Vill någon komma dig närmre så kommer de även att få utforska en mer smakrik doft.

Använd olika parfymer och lukter

Att applicera samma parfymer på din kropp varje dag blir tråkigt. Variera dig, var lite spontan – precis som med allt annat. Ingen vill fastna i ett tråkigt hamsterhjul där varje dag och drag är förväntad. Levande människor gör levande saker med rörelse. Precis som att du inte vill klä dig i samma rutiga skjorta varje dag, så vill du inte lukta vanilj varje dag. Din Armani parfym må passa dig perfekt och ge dig alla möjliga fördelar i arbetslivet och socialt – men gör det inte till en tråkig rutin. Fastna inte och våga prova nya produkter. Köp en liten flaska Ralph Lauren parfym för en billig peng och se vad den ger dig. Även om den inte passar dig så har du i alla fall brutit mönstret, varit spontan och gjort något nytt – precis så som du bör göra med det mesta här i livet.

Billiga parfymer eller dyra parfymer

Låt dig inte påverkas allt för mycket av priset. Det kan vara blott en indikation på vad som döljer sig under locket, men faktum är att jag har provat dyra parfymer som bokstavligen luktat skit. Jag har också provat billiga parfymer som luktat illa, men även några som luktat väldigt, väldigt gott. Billiga parfymer som, baserat på deras kvalitet, skulle kunnat kosta det dubbla i pris och jag hade fortfarande köpt flaskan.

För ett par år sedan fick jag en billig parfym i födelsedagspresent, den kostade under 300 kronor. Inget illa med det, det var en fin gåva. Priset spelar ingen roll när det kommer till presenter. Min poäng är att parfymen var billig, men luktade som om den kom från en mycket högre prisklass. Det var flera (attraktiva) kvinnor som gav mig komplimanger för min doft. En av dem frågade om det var en Hugo Boss parfym, varpå jag sa nej och berättade vilket märke det var. Tyvärr minns jag inte märkets namn, men det var ett helt okänt märke som jag aldrig någonsin sett efter det. Dumt av mig att inte spara flaskan! Nästa gång jag träffar släktingen som gav mig presenten så ska jag fråga vad det var för kvinnomagnet hon gav mig.

Dyra och kända märken kan också producera parfymer som luktar mindre bra, men jag skulle vilja påstå att de allra största märkena håller en ganska hög kvalitet. När det gäller klädesplagg så kan många lyxmärken gå bet, men när det gäller parfymer så brukar de hålla en ganska stabil nivå vad gäller kvaliteten på dofterna. Som tidigare påpekats så är jag på god fot med Armanis parfymer, men även Lacoste, Calvin Klein, Ralph Lauren och Hugo boss gör bra herrparfymer som står sig i många väder och tillställningar. Därmed inte sagt att man ska underskatta eller undvika billigare märken. Det finns många överraskningar där ute.

Olika noter

Det finns tre olika lager i din parfyms bebyggelse. Ingen, eller otroligt sällan, består en parfym av bara ”citron” och sen är det bra så. Nej, det är flera olika komponenter som samarbetar och som avger olika typer av dofter vid olika tidpunkter under dagen. De tre noterna har listats här nedan.

Toppnot

Den initiala doften som ”slår till” när du parfymerar din hud. Den brukar i regel vara mellan 20 minuter och 2 timmar. Det är vanligt att man brukar känna sin parfym på morgonen, men sedan har den avtagit helt efter någon timme. Dels har din näsa vant sig vid doften – men sedan så är det också för att toppnoten har försvunnit. Detta innebär inte att du förlorat din parfyms glimt – andra känner fortfarande av dina goda (får man hoppas) smaker. Hjärtnoten och basnoten är fortfarande kvar.

Vanligtvis innehåller den dofter av citrus, frukt och kanel.

Hjärtnot

Den här delen är mittenlagret av din parfyms smakkultur. Hjärtnoten är precis som namnet avslöjar, hjärtat av lukten. Hjärtnoten kommer oftast fram när toppnoten dunstar av, och den brukar hålla i 3 till 5 timmar. Givetvis beroende på produkten, men också din kropp och fysiska aktivitet.

Hjärtnot innehåller ibland, i likhet med toppnot, smaker av frukter och bär. Men framförallt så består den av lite tyngre dofter  så som sten och gräs. En salig blandning mellan toppnot och basnot. Hjärtat är långvarigt, vitalt och tungt.

Basnot

Grundstenen i din parfym. Den lägger basen för hela byggnaden av dofter och den kan vara i allt från 5 till 10 timmar, beroende på omständigheter och parfym.

Doften består ofta av vanilj, tobak, läder eller rök.

väldoftande_för_män

Att köpa herrparfym på nätet

Vi alla uppfattar och gillar olika saker, således finns det ingen parfym som passar alla. Att köpa parfymer i butik kan vara bra, eftersom man då har möjlighet att prova lukterna. Problemet är att parfymbutiker allt som oftast har en explosiv lukt, nästintill en stank. Det är en cocktail av dofter som attackerar dina smaklökar och därför är det du luktar på inne i butiken inte alltid korrekt. Du får en viss förståelse för vad lukten innebär, men din uppfattning för smak försämras och förvirras där inne. Dessutom så förändras parfymens lukt desto längre tiden går, som vi beskrev tidigare vad gäller toppnot, hjärtnot och basnot.

Att handla herrparfymer online är populärt och att föredra för många idag. Du går miste om chansen att testa i butik, men å andra sidan är det testet inte helt sanningsenligt eftersom dina smaklökar korrumperas och det lilla du känner de första sekunderna överensstämmer inte med lukterna som stiger fram om tjugo minuter, en timme eller en halv arbetsdag. Att beställa parfymen på nätet har fördelarna att det kan bli mycket billigare, du slipper åka runt i olika butiker för att hitta billigare priser och/eller rätt parfymtyp. Dessutom får du beställningen rakt ner i brevlådan, alternativt till något postkontor i närheten.

Med andra ord: låt dig inte luras av idén att det är bättre att köpa parfymer i något köpcentrum. Det du känner i butiken är inte en ärlig eller sanningsenlig doft och du riskerar att bli besviken eller känna dig lurad när du väl använder produkten på kvällskvisten. Istället rekommenderar vi att du läser recensioner och sedan beställer på nätet när väl du har funnit en parfym du tror passar dig.

Rekommendationer och olika typer av herrparfymer

 

Det är vanligt att beställa parfym på Internet. Dels är det behändigt och tidseffektivt, men ofta kommer man även billigare undan. Kruxet är att man inte kan testa dofterna för att se om de passar. Flaskan kan se stilren och dyr ut, men det essentiella finns på insidan. Vi har därför samlat ihop några populära favoriter med en kortare beskrivning av dess egenskaper.

Herrparfym_gucci
Klicka på bilden för aktuellt pris.

Namn: Gucci Guilty Black Pour Homme
Märke: Gucci parfym
Typ: Bra vid romantiska tillfällen
Storlek: 50ml
Toppnot: Grön koriander och lavendel
Hjärtnot: Apelsin och neroli
Basnot: Trä och läder
Kommentar: En ung och fräsch doft. Den kan uppfattas som intensiv och lämpar sig bäst för romantiska tillfällen, framförallt under vår- och sommartid.  Fungerar dag som natt. Har i många tidningar beskrivits som en parfym som lockar kvinnor, och enligt egna efterforskningar på forum och kommentarsfält så verkar även ”vanliga människor” hålla med. Vill du pröva något nytt och lite ”vågat”, så rekommenderas den här Gucci parfymen.

Hugo_boss_för_män
Klicka på bilden för aktuellt pris.

Namn: Boss Bottled Night Edt
Märke: Hugo Boss
Typ: Väldigt manlig
Storlek: 30ml
Toppnot: Björklöv, citron och lavendel
Hjärtnot: Kardemumma och jasmin
Basnot: Vanilj och trä
Kommentar: En doft av manlig och elegant karaktär. Kan användas både på kontoret och vid romantiska tillfälle. En ”all-round”-parfym som fungerar väldigt, väldigt bra i många olika situationer. Hugo Boss parfymer är erkända som bra parfymer, men Boss bottled night hör nog till toppskiktet. Ett bra val för en gentleman.

Armani_parfym_För_män
Klicka på bilden för aktuellt pris.

Namn: Acqua Di Gio Pour Homme Edt
Märke: Armani parfym
Typ: En uppfriskande doft som passar bäst för dagtid
Storlek: 200ml
Toppnot: Mandarin, lime och neroli
Hjärtnot: Jasmin och violin
Basnot: Trä
Kommentar: En klar favorit! Den är manlig, lite bitter, långvarig och rik på smaker. Den toppas av fruktiga smaker, men i bakgrunden och i basen ligger en träig och manlig karaktär. Vi skrev att Hugo boss parfymen var ett bra val för en gentleman, den här Armani parfymen är nog perfekt för en gentleman.

herrparfym_ralph_lauren
Klicka på bilden för aktuellt pris.

Namn: Polo Green Edt
Märke: Ralph Lauren parfym
Typ: Stilig, manlig och naturlig
Storlek: 118ml
Toppnot: Citron
Hjärtnot: Peppar och ros
Basnot: Trä, läder och tobak
Kommentar: Den är rå och stark, så som herrparfym sig bör. Den har en vuxen och sofistikerad arom som definitivt är värd att prova. Lämpar sig bäst för vinter och höst, men kan även fungera på sommaren. Går att använda både under dagen och natten. Den är också väldigt uthållig. Kan påminna en aning om den Armani parfym som vi recenserade tidigare.

Christian_dior_för_män
Klicka på bilden för aktuellt pris.

Namn: Dior Homme Sport Edt
Märke: Christian Dior parfym
Typ: Passar bra för våren och sommaren
Storlek: 50ml
Toppnot: Citron och grapefrukt
Hjärtnot: Peppar
Basnot: Sandelträ och muskot
Kommentar: Den första versionen av den här parfymen dök upp 2008, och har sedan dess utvecklats och nu kommit ut i en ny utgåva. De har med andra ord förbättrat en redan bra produkt ett antal gånger. Den är väldigt fruktig och beskrivs som ”explosiv”. Sportig och fräsch är den garanterat. Den ger ett välmående och stabilt intryck. Generellt sett är det svårt att gå fel med denna.

Sammanfattning

Köp en parfym som representerar dig och den man du är. Spraya inte så mycket parfym så att du börjar stinka – måttlighet är viktigt och bör anammas. Variera dina parfymer så att du inte använder samma hela tiden – var spontan! Prova dig fram, alla parfymer passar inte alla, så det kan ta tid innan du hittar vad som passar just dig. Ignorera idén om att det är bättre att köpa parfymer i fysiska butiker, vi lever i en tidsålder där fördelarna är många fler när du gör internetköp än i butik. Var inte rädd att prova något nytt och beställa genom Internet, men se till att läsa recensioner innan du köper en parfym. Vill du ha ett säkert kort som sällan går fel så kan vi rekommendera den Armani parfym vi tidigare recenserade i den här artikeln. Kombinera den gärna med en Hugo boss parfym. Det är två välkända och respekterade dofter som sällan lämnar någon besviken.

Om du känner dig modig och inte vill gå på Armani parfymens säkra lukt, så kan vi rekommendera en Ralph Lauren parfym eller varför inte en Jil Sander. Vägarna är många och det gäller att inte vara rädd och att sluta vela! Blir det bra så blir det bra, skiter det sig så skiter det sig  – sånt är livet. Om du har gjort din hemläxa så ökar chanserna för att det blir bra.

Skulle du ha några frågor så är du givetvis alltid välkommen att höra av dig till oss genom att maila oss på: aktad@aktad.se. Om du vill dela med dig av den här artikeln så går det alldeles utmärkt också – vi ser gärna att du delar oss på sociala medier! Varför behålla sådan här information för dig själv. Hjälp dina nära och kära genom att visa dem vägen i herrparfymernas djungel!

/Aktad.se