Skönhetsvård för män – Vad du borde och inte borde göra

Man-sitter-och-tänker

Att vårda sitt yttre, i egenskap av man, är en balansgång på en väldigt tunn lina. Att göra det för mycket kommer att få negativa konsekvenser och du riskerar att hamna på Internet som en meme. Att inte använda några skönhetsprodukter alls, är inte heller aktuellt, av uppenbara skäl.

Så vilka skönhetsprodukter kan män använda? Vad bör en man göra respektive inte göra när det kommer till att ta hand om sitt utseende?

I den här artikeln rätar vi ut alla frågetecken du kan tänkas ha!

Kriterier för mäns skönhetsprodukter

När det kommer till skönhetsprodukter för män så finns det tre kriterier som måste uppfyllas:

1.) Det ska vara billigt
2.) Det ska gå snabbt att använda
3.) Det ska få jobbet gjort

Inget krimskrams. Majoriteten av oss bryr oss föga om hårgelén innehåller B-vitaminer och pärlor från Medelhavets botten.

Våra behov är inte speciellt sofistikerade, allt vi behöver är produkter som fungerar och som inte kostar skjortan.

Vad borde du göra

Utseendet är viktigt för en man, men det är långt ifrån det viktigaste. Psykisk och fysisk styrka, beslutsamhet, en bra karaktär och humor är många gånger mer användbara attribut.

Men det betyder inte att utseendet är oviktigt. Det är givetvis av stor betydelse när man integrerar med andra människor. Man kan vinna mycket på att presentera sig själv på ett respektabelt och välvårdat sätt.

Här är ett par viktiga saker du bör göra regelbundet.

Modell-kille

Ta hand om odörer

Att lukta svett är ingen höjdare och kan potentiellt bli ett problem både socialt och karriärmässigt.

Antingen parfymerar du dig, eller så använder du en deodorant som tar bort dåliga lukter. Om du väljer att använda parfym, se till att göra det i lagom mängd. Hellre för lite än för mycket.

Du vill inte att en person som står 2 meter ifrån dig ska kunna känna din parfym. Snarare ska din doft vara tillgänglig exklusivt för människor som kommer dig nära. Det ger ett maskulint, lite mystiskt och moget intryck.

Det viktigaste är att du tar bort alla spår av dålig lukt. Duscha regelbundet och använd deodorant.

Du kan använda: Deodorant och parfym

Använd kräm vid torr hy

Det är helt ok att använda krämer om du har problem med huden. Det finns flera bra ansiktskrämer och handkrämer som mjukar upp och återfuktar irriterad eller torr hud.
Du vill inte gå på dejt eller ett viktigt affärsmöte med torr och flagnande hud i ansiktet. Du vill vara fräsch och pigg, så se till att använda krämer vid behov.

Ett tips är att inte ta långa eller många varma duschar. Varmt vatten torkar nämligen ut huden, tömmer den på oljor och gör den torr. Ännu en anledning till att ta kalla duschar.

Du kan använda: Ansiktskräm, handkräm och läppbalsam

Ta hand om ditt hår

Både på huvudet, i ansiktet och under armarna. Trimma och klipp så att du ser presentabel ut. Du behöver inte gå in på millimetern när du klipper hår, se bara till att det syns att du tar hand om dig själv. Om du ser orakad och ovårdad ut, som om du spenderat senaste nätterna i trappuppgången, så kommer människor att behandla dig därefter.

Ta hand om håret på huvudet, mustaschen, skägget och under armarna. Trimma och klipp, med jämna mellanrum. Använd gärna hårgelé eller vax för att styla håret, men spendera inte för mycket tid framför spegeln. Du vill inte framstå som fåfäng och ytlig.

Du kan använda: Hårgelé, hårvax, hårspray, skäggvax och schampo

Klipp naglarna

Det finns inget mer motbjudande än långa naglar på en man. Trots det ser man det lite då och då i arbetslivet. Se alltid till att du klipper och tar hand om naglarna.

Undvika också att bita på dem. Att bita på naglarna ser osäker och nervöst ut, samtidigt som det kan få naglarna att se fula ut. Men det är heller inte hälsosamt, då du får i dig bakterier och smuts som finns under naglarna.

Många kvinnor tittar på en mans händer, så du gör bäst i att ta hand om dem.

Vad du inte borde göra

Jag har levt länge nog för att ha hunnit se en hel del trender komma och gå. Den ena värre än den andra.

Men hur man än vrider och vänder på saker och ting, så finns det ett par saker du som man bör undvika. Oavsett vad nuvarande fluga säger åt dig att göra.

Plocka ögonbrynen

Såvida du inte har ett enda stort ögonbryn som behöver delas i två, så bör du skippa ögonbrynsplockningen. Folk bryr sig inte speciellt mycket om du har buskiga eller spretiga ögonbryn.

Om du har för markerade eller uppenbart plockade ögonbryn, så kommer folk definitivt att döma dig utefter det. Omfamna istället dina skavanker och bär dina buskar till ögonbryn med en pondus att jämställa med en grekisk Gud!

Themodernman.com har en underhållande artikel mer fler anledningar till varför män inte bör plocka ögonbrynen.

Raka armhålorna

Nej, nej, nej. Den här trenden dök upp för ett par år sedan och många håller kvar vid den än idag. Hår är manligt. Silkeslena armhålor är för barn och kvinnor.

Däremot kan du trimma och klippa håret under armarna, för att ge en fräsch och vårdad ”look”. Det har män gjort i alla tider och man kan till och med hitta sådana instruktioner i riktigt gamla religiösa skrifter. Se bara till att du inte rakar av allt!

Sminka dig

Mascara, ögonskugga, eyeliner, foundation, concealer och primer. Varenda produkt ska du lämna kvar i din flickväns sminklåda. De är där för att du aldrig ska röra dem.

Det spelar ingen roll om du har rödflammig hud, är mörk under ögonen eller har ett stort ärr. Om du har en stor finne på näsan, så finns det stift att köpa på apoteket som kan dölja den.