Därför borde du duscha kallt [9 anledningar]

kallvatten_på_morgonen_artikel

Det varma vattnet försvinner och den djupa rösten ersätts med ett svagt litet skrik i falsett. Vi har nog alla varit där. När den varma, avkopplande duschen går över till en iskall terror på bara en millisekund. Men faktum är att dessa kallduschar kan vara bra för dig – studier visar på att det finns flera positiva hälsoeffekter när man duschar kallt. Inte bara är det fysiska fördelar, utan det finns även psykologiska vinster att plocka hem. Mer om det lite längre ner.

Kalla duschar och uppfostran

Jag har läst om fäder vars uppfostran har riktat in sig på disciplin och byggandet av en stark karaktär. En uppfostran med syfte att förbereda sina söner inför vuxenlivet och göra dem till bra människor. De pratar ofta om att träna sin kropp, läsa böcker, säga tack efter maten och att leva ett ärligt liv – men också om att ta kalla duschar. Kallduschar är något som tycks ha följt med generationer av pojkar och män, men som på senare tid har glömts bort eller ignorerats.
Fördelar_med_att_duscha_i_kallvatten

Goda saker kommer ur svåra tider

Livet är hårt, så fastna inte i bekvämligheter. När män blir bekväma så blir vi veka och slutar att kämpa för något bättre. Simplifierat: utvecklingen stannar. Mycket, om inte allt, gott är sprunget ur lidelse och vedermöda. Det mesta i samhället har skapats för att underlätta och förenkla livet för oss människor i hårda tider. Människans djupare insikter har ofta kommit ur svårighetens mörker. Möjligheten att ändra livsåskådning och se saker ur andra perspektiv har en benägenhet att utveckla och fördjupa oss. Oftast tvingar en negativ upplevelse eller situation oss att se saker från en annan vinkel, vilket breddar vår kunskap om världen och oss själva. Kort sammanfattat: goda saker kommer ur svåra tider.

Förbered dig själv inför svåra tider, låt dig inte sjunka ner i soffan och bekvämligheten. Det kommer att förstöra dig!

En bra början är att inleda dagarna med en svalkande och kall dusch. Därför har jag tagit fram några viktiga fördelar som går att finna i att ta duschar under kallt vatten.

1.) Kalla duschar bygger disciplin och karaktär

Att varje dag tvinga sig till att ta en kall dusch kräver en hel del disciplin och viljestyrka. Den mentala styrkan som det kräver och som du bygger upp, kommer senare att visa sig i andra delar av din personlighet och i ditt liv. Efter ett tag kommer det att bli rutin och det blir lättare att uthärda. Jag garanterar att det kommer att förstärka dig mentalt.

Istället för att vaggas in i bekvämligheternas land där du tar långa, varma duschar så att huden och musklerna blir helt förslappade – ta snabba, kalla duschar som spänner och aktiverar varje hudcell och muskel i din kropp. Det friskar upp och gör dig mer alert både fysiskt och psykiskt.

2.) Det gör dig mer alert

Tänk dig själv: du tar en kall dusch som resulterar i en intensiv andning, ett pumpande hjärta och ett ökat syreintaget. Dina muskler spänner sig och energin sprider sig mellan kropp och hjärna som en elektrisk tsunami.

Dina kollegor, å andra sidan, har precis vaknat och några av dem har tagit en varm och ångande dusch, för att sedan komma ett par minuter försent in på kontoret.

Vem är mer alert, energisk och redo för dagen? Den som trotsade bekvämlighetens lockande inviter och istället gick den svåra och karga vägen. Det må vara svårt för någon minut när du står i duschen, det hade varit skönare att ligga och dra sig i sängen. Men du kommer att dra fördelar av din benhårda disciplin under resten av dagen i form av energi och vakenhet. Prova ta en kalldusch innan frukosten och se själv!
Bli_mer_vaken_av_kallduschar

3.) Det är en testosteronhöjare

Testosteron är grunden till mannens existens. Det påverkar hela vårt dagliga liv och är det som skiljer oss från kvinnor och barn. Kalla duschar är ett sätt för att öka testosteron naturligt. Ökningen må vara liten, men ”många bäckar små”. Värme påverkar testosteron negativt, vilket är anledningen till att testiklarna hänger utanför kroppen. Studier på råttor visar att en 15 minuters värmeökning resulterade i att testosteron sjönk drastiskt. Misstänker du att du har lågt testosteron och funderar på att köpa testosteron i form av piller eller kosttillskott? Skippa det. Ta kalla duschar istället.

En varm dusch kommer säkerligen inte att kastrera dig, men om kalla duschar är bättre för dig och, framförallt, ditt testosteron – så varför inte?


BCAA och EAA har blivit väldigt populärt den senaste tiden just för kicken av energi man får och det värdefulla proteinet för att bygga muskler. Klicka här för att se ett gäng bra BCAA och EAA i addition till din vanliga kost.


4.) Kalla duschar förbättrar din fertilitet

Vi fortsätter på samma spår som innan. Kalla duschar förbättrar din spermaproduktion och ökar din fertilitet. Det finns flertalet studier som visar på att män som badar i varmt vatten varje dag löper större risk att bli infertila. Vidare så vittnar forskning om att män som slutar ta regelbundna varma bad får en ökning av spermaproduktion med över 150%!

Med dessa fakta gällande testosteron, fertilitet och spermaproduktion så är det klart att regelbundna varma bad är dåliga och att kyla är bra. Så även om du inte börjar duscha kallt, så kan det var bra att överge dagliga värmebad.
inga_varma_duschar_här

5.) Förbättrar immunförsvaret

Troligtvis den mest kända fördelen med kallduschar: ett starkare immunförsvar. Flera forskare menar på att kalla duschar ökar antalet vita blodceller, till skillnad från de som duschar varmt. Teorin är att när kroppen kyls ned så försöker den värma sig själv, vilket resulterar i att immunförsvaret aktiveras och fler vita blodceller friges.

6.) Det hjälper dig att gå ner i vikt

När du blir kall så aktiveras det bruna fettet, vars funktion är att generera värme för att hålla din kropp varm. När du duschar kallt så börjar det bruna fettet köra igång för fullt, vilket kräver energi – som i sin tur innebär att du bränner kalorier.

Det kommer inte få dig att gå ned 10 kilo i månaden, men det är ett litet steg mot viktnedgång – om det är vad du önskar ha. Så att cykla i en bastu för att förlora vätska och vikt är inte det enda sättet för att gå ned ett par kilon.

7.) Det hjälper dina muskler att återhämta sig efter träning

Ett känt faktum som många professionella idrottare och föreningar har omfamnat. Ett isbad efter tung stress (fysisk aktivitet) hjälper musklerna att återhämta sig snabbt.  Eftersom kalla duschar främjar blodcirkulationen så är det perfekt att kyla ner kroppen efter ett hårt träningspass.
Återhämtar_muskler

8.) Bättre hår och hy

Nu är det sällan män bryr sig om sådana saker – men det tåls att ta med i ekvationen ändå, eftersom det är en positiv aspekt i det hela. Kalla duschar förbättrar ditt hår och din hy. När du duschar varmt så töms skinn och hår på oljor, samt att det torkar ut kropp och dina hårsäckar. Kalla duschar innebär alltså att du inte förlorar de naturliga oljorna och att din kropp är frisk och fräsch.

9.) Du vaknar upp

Är du, som mig, ingen morgonmänniska – så kan en chockdusch vara bra att ta. Om det inte hade varit för kalla duschar (och kaffe) så hade jag varit en zombie större delen av dagen. Att sluta ta varma duschar och istället börja med denna ”chockterapi” var definitivt en av de viktigaste besluten i mitt arbetsliv. Min produktivitet har, utan att tveka, ökat. Synd bara att lönen inte följer med i samma takt.


Om du är precis i början av din kallvatten-karriär, så kan det vara smart att börja mjukt. Att dra på med minusgradigt vatten det första man gör kan nog bli lite för mycket även för den mest hårdhudade mannen.

Ett tips är att duscha ljummet/varmt när du slänger på balsam, eftersom varmvatten öppnar upp porerna och rengör bättre. När du ska skölja av dig kan du gradvis sänka temperaturen tills det blir tillräckligt kallt.

Om du har problem med hjärtat, högt blodtryck eller något annat hälsoproblem – så avråder jag dig från att duscha kallt. Rådfråga en läkare först. Även om du är helt frisk så bör du inleda din nya regim med försiktighet. Utöver det så utlovar jag en ny man med starkare karaktär efter ett par kallduschar!