Träningsformerna som bränner mest fett

Man-tränar

Julen är på ingång, och många av oss tenderar att öka ett par kilo av julbordets alla läckerheter. Men vänta inte till januari med att komma i form – smygstarta nyårslöftet redan nu.

Påsken och julen är de största frossarhelgerna på året, och enligt undersökningar hävdar så många som 38 procent att de går upp i vikt under julhelgerna. Av de som anger att de ökar i vikt under högtiderna går 67 procent upp två kilo eller mer. Det blir sammanlagt 5 miljoner svenska kilon – en siffra som är relativt stabil från år till år.

Se alltså till att börja bränna bort lite midja redan nu, så du kommer i julkläderna och minskar risken för knapplossning eller blixtlåssprickning. Här är några av de träningsformer som bränner mest:

Cykling

Lite beroende på hur fort du cyklar bränner du ca 500 – 600 kalorier per timme – och låt inte det faktum att det är vinter avskräcka dig. På HelloRider hittar du både cyklar och utrustning för säker cykling året om, och på pluskontot ligger även att du som har svårt att få tiden att räcka till kan cykla till och från jobbet, istället för att stressa till spinningklassen.

Löpning

Om du håller ett jämnt tempo på omkring 10 km/h (6 min/km) kan du bränna runt 500 – 800 kalorier i timmen Efter ett löpningspass fortsätter du bränna extra kalorier hela dagen. Vill du lägga till det lilla extra som boostar din förbränning kan du slänga in några sprinter i joggen.

Kickboxning

Oavsett om du går på ett pass eller ensam går loss på säcken så är kickboxning en högintensiv träningsform som både är rolig och effektiv ur förbränningsynpunkt. Du kan bränna mellan 500 – 800 kalorier på bara en timme! Men kontrollera vilopauserna och håll dem lite korta, max 30 sekunder för varje 90 sekunders sparrande.

Hoppa

Att hoppa studsmatta är lite av en bubblare i träningsvärlden och det öppnas fler och fler trampolinparker runt om i Sverige. Studsande bränner ca 300-400 kalorier per timme, och även om det ger en intensiv träning för muskler och ben, så absorberar trampolinen 80 procent av stöten från studsen. Detta minskar risken för ledskador och är särskilt fördelaktigt för personer som har nedsatt rörlighet eller genomgår rehabilitering.

Roddmaskin

Rodd är en jättebra träningsform där du använder både armar, ben och core och får upp pulsen ordentligt! Du kan bränna upp till omkring 400 – 700 kalorier i timmen, och för maximerad förbränning: Ro så snabbt du kan i minutintervaller med aktiv vila i forma av att du gör squats, armhävningar eller plankan vid sidan om.

Kettlebells

Ett högintensivt cirkelpass med kettlebells kan öka din förbränning upp till 36 timmar efter avslutat pass! Här kan du bränna 500 – 800 kalorier på en timme, och för bästa möjliga resultat kör du passet utan vila mellan övningarna. Skifta mellan övningar för över- och underkropp för att inte köra slut på en muskelgrupp direkt utan orkar längre.

Crosstrainer

På medeltungt motstånd kan trampandet på crosstrainern leda till att du bränner så mycket som 300 – 400 kalorier på en timme. För maximerad förbränning – motståndet under passet och ändra även steglängden om det går.