4 Tips för att bli smartare med dina pengar

Pengar-i-gris

De flesta människor kommer till en punkt i deras liv då de inser vilken skör tråd de hänger på. Vetskapen om att man är totalt beroende av sitt arbete är skrämmande. Om man skulle förlora jobbet så är man i en väldigt risig och desperat situation.

Några människor har ett par löner sparade på kontot, men inte mer än så.

Alla vill fylla bankkontot till max, men få har kunskapen eller viljan att faktiskt göra det. Istället för att vänta på lottovinsten, här är ett par råd på hur du kan förbättra din ekonomiska situation och bli smartare med pengar.

1.) Skapa en budget och spenderingsplan

Det största problemet är oftast att vi spenderar för mycket pengar varje månad. Antingen genom ett par stora köp eller genom många små.

Har du någonsin tittat på Lyxfällan? Då vet du hur chockade deltagarna blir när de får se hur mycket pengar de gör av med varje månad.

Om du inte har en budget skulle du bli lika chockad. Möjligen handlar det inte om lika stora summor, men tillräckligt stora för att du ska höja på ögonbrynen.

Det bästa sättet att lösa det på är genom att först se över alla dina utgifter. Gör sedan en budget. På så sätt försäkrar du dig om att du inte slösar och att du drar in mer pengar än du gör av med varje månad.

2.) Betala av skulder

Oroväckande många människor har skulder upp till öronen. Har du tagit SMSlån för att köpa en ny dator? Kunde du inte betala hyran ett par månader och lånade därför av kompisar?

Betala av det direkt.

Vi är inte emot lån. Problemet är att folk tar lån av banala orsaker som bara leder till problem. Exempelvis är det en dålig idé att ta lån för att köpa ny elektronik. Det är pengar i sjön. Dels behöver du det inte, dels sjunker elektroniken i värde så fort du packar upp grejerna ur förpackningen.

Däremot kan du ta ett lån om du ska investera pengarna. Det vill säga, du har en plan för att dubblera pengarna och tjäna på pengarna du lånat. Men det förutsätter att du är skuldfri. Om du vill ta ett mindre lån för att investera i något projekt, så rekommenderar vi att du tar en titt på Moank.se.

3.) Gör dig redo för framtiden – spara!

Varje vuxen människa borde spara och sätta sparmål inför framtiden. Det är superviktigt!

Någon kan bli skadad och behöva sjukvård, du kan förlora jobbet, hyran kan stiga eller något går sönder i huset som behöver repareras. Pengar behövs alltid. Du vill inte sitta där, helt hjälplös, och inte kunna hantera situationen när den väl dyker upp. Du vill vara förberedd ekonomiskt.

Gör en plan för hur mycket pengar du vill spara varje månad och hur mycket du vill ha sparat om 5 år. Din sparbudget är din försäkring inför framtiden.

4.) Gör din hemläxa innan du köper något

Fråga dina kompisar om deras TV eller dator och du kommer att få ett långutdraget svar om hur bra den är och vilka delar som finns där i. Fråga samma kompis om dennes hus eller lägenhet och svaret kommer inte att bli lika långt.

När vi köper en ny TV så tenderar vi att göra mycket forskning kring modellen, för att försäkra oss själva om att vi köper den absolut bästa. När vi köper lägenhet eller hus är vi inte lika noggranna, trots att det handlar om mycket mer pengar och ett köp som kommer att påverka oss många år framåt.

Vilket år är huset byggt? Har ett proffs tittat på fasaden? Vad finns under takplattorna? Har det tidigare varit läckor i avloppet?

När du ska köpa något för mycket pengar – gör research. Du måste eliminera varje risk för att köpet skulle vara dåligt. Det kan bli dyrt om du inte gör det och bortkastat med pengar om produkten inte visar sig vara användbar.