En byggande man – är en levande man

Man_som_tapetserar

Det finns många viktiga komponenter till en mans karaktär och personlighet. Det är attribut och egenskaper som kommer att påverka hur andra uppfattar dig och hur du kommer att klara dig i världen.

En av dessa egenskaper är att kunna bygga. Missförstå mig nu inte, jag menar inte att du är mindre man än din näste bara för att du har tummen-mitt-i-hand och han har byggt sitt eget hus.

En mans strävan efter att bygga något bättre, vare sig det är ett hus, ett företagsimperium eller en muskulös kropp. Vi män utvecklar och skapar. Det ligger djupt rotat i oss att bygga saker. Det ligger i vår natur att organisera, utveckla och förbättra saker och ting. Enligt många är det vår mening med livet.

En mans uppgift

När jag säger att män måste bygga så är det själva andemeningen av att bygga upp någonting, inte den faktiskt praktiska kunskapen att hålla hammaren i handen och träffa rätt på spiken.

Men, det utesluter inte att byggnadsarbete är en viktig sak i en mans liv – för att det är det. Vem kommer att byta däck på bilen när den har fått punktering? Vem kommer att tapetsera vardagsrummet när det är dags? Vem kommer att lyfta ut de tunga möblerna från sovrummet när familjen ska flytta? Vem har givits en kropp som är konstruerad för kroppsarbete och en hjärna gjord för kalkylering och initiativtagande? Ja, du vet nog svaret.

Planera_ditt_liv

Bestäm nu – vem är du

Kunskap är makt, som man säger. Det finns inget negativt med att kunna många saker, snarare tvärtom. Inte nog med att din kunskap får saker att rulla framåt, det gör dig även gott mentalt. I generella termer så ligger mannens värde i att han får saker att hända, att han är kompetent. Där i ligger även vår bekräftelse, vår mening, det som gör oss gott i hjärtat. Vi vill att andra människor ska se, uppskatta och bruka det vi har gjort.

Vill du vara han som folk ringer när de har problem med datorn eller bilen? Eller vill du vara han som har en diskussion med sin flickvän om vem de kan ringa för att fixa avloppet, datorn eller bilen? Låt mig bespara dig från floskler: du vill vara riddaren på den vita hästen. Han som får saker att ske. Du vill vara den aktiva och kompetente mannen.

Vad kan man bygga

Allt. Du kan bygga ett samhälle, en friggebod, en dator, stora muskler eller ett mindre företag. Det finns ingen begränsning i vad som kan skapas och utvecklas. Det enda som sätter begränsningar är slapphet, oro och ignorans.

Om du, likt mig själv, inte är speciellt händig – ge dig ut och lär dig. Ta hjälp från män som kan. Läs på Internet och studera. Utveckla och bygg upp din utbildning i det du vill lära dig. Har du hört hemmasnickare prata om fondväggar, medan du tittat ner i golvet och vridit på foten? Googla ordet ”fondvägg” och se vart det leder. Vill du veta hur man tapetserar? Fråga din granne som tapetserade hela sitt hus på en vecka!

Bor du på landet och ska renovera kåken, men är osäker på vad du kan använda för material som tål lite hårdare klimat och vind? Fråga den som kan – vilket är både Google och någon i din omgivning! Det tog mig under 30 sekunder att hitta svaret på frågan: Essve skruv för utomhusbruk. Nu hoppas jag bara på att min svärfar kommer att diskutera skruvar och bygge så att jag kan inflika med min nyfunna kunskap.

Jag instämmer att det är manligt att vara händig och kunna bygga fysiska saker. Men det är också viktigt att kunna bygga, underhålla och utveckla andra projekt också. Det tar tid att skapa något bra och erhålla kunskap. Det är inte lätt att bygga muskler, att bygga ett företag från grunden eller att bygga enorma kunskaper inom språk. Att klara av det visar att du är en människa som är ambitiös, bestämd och målmedveten – vilket får ses som oerhört kraftiga karaktärsdrag.

Byggnadsarbetare_planerar_hus

Sammanfattning

Bli aktiv och sluta vara förslappad. Sann lycka ligger i att sätta upp mål, fullfölja och slutligen nå dessa mål. Att sitta på soffan och titta på TV hela dagarna kommer inte att leda någon vart.

Bli kompetent, vare sig det betyder att du vet vilka skruvar du ska använda för utomhusbruk, enorma kunskaper i företagsekonomi eller att börja författa böcker. Passivitet ligger inte i vår natur och bör därför undvikas.