Var inte den på kontoret som…

Var_en_gentleman

Det finns många konstiga människor på jobbet, faktum är att majoriteten av alla konstiga människor tycks hamna på arbetsplatser jag jobbar på. Av den anledningen är jag en självutnämnd expert i ämnet och har därför sammansatt en lista på saker du bör undvika för att inte reta gallfebern på folk.

 


Undvik att vara han som…

… Alltid avbryter folk. Du vet själv hur frustrerande och förolämpande det är att alltid bli avbruten när man pratar. Även om personen inte avbryter en för stunden, så vet man att risken finns – vilket stör flytet i konversationen. Folk stressar ut orden när de är medvetna om att de kan bli avbrutna vilken sekund som helst. Det hör till dålig konversationsetik att störa den andre när ni samtalar. Låt han eller hon prata till punkt, även om ämnet inte intresserar dig.

… Alltid ska ha rätt. Alla gillar att vara duktiga och alla uppskattar kunskap och pålitlighet, men ingen gillar en besserwisser. Förstå gränsen mellan att hjälpa till, ge synpunkter, åsikter och råd och att faktiskt vara en jobbig och högfärdig kollega. Kom med ödmjukhet och kunskap så vinner du dina medarbetares vördnad och uppmärksamhet. Rid in på en hög häst med en dryg viktigpetter-attityd så kommer du att bli illa omtyckt och ingen kommer att lyssna på dig, även om du har rätt.

… Som tror att arbetsplatsen är klagomuren i Jerusalem. Chefen må vara en idiot, din projektledare är inkompetent och statsministern styr landet så som man förväntar sig att ett barn skulle leda ett parlament. Dina negativa uppfattningar om saker och ting må inte vara direkt kopplade till dig, men om du alltid pratar om negativa saker så uppfattas du som en negativ person. Du vill ses som positiv, ödmjuk, kunnig, ärofylld och pålitlig – inte klagande och negativ. Folk dras till positiva auror och tungor, inte vice versa.

… Som aldrig gör något. Du vill hellre syssla med underhållning och arbete, likt en pojke. En riktig man gör sitt arbete och han gör det bra, punkt. Om du dessutom slappar och det resulterar i att dina kollegor får en större arbetsbörda – ja, då kan du lika gärna sluta duscha, värma fisk i mikrovågsugnen på lunchen och lyssna på rysk dansmusik från 80-talet på högsta volymen också. Folk kommer att ogilla dig ändå.

… Inte tar ansvar för sina handlingar. En mans respekt kan försvinna samma sekund som han skyller ifrån sig eller inte står för vad han har gjort. Du är inte perfekt och du begår misstag, det enda hedervärda och ansvarsfulla är att ta fullt ansvar för det. Givetvis ska du undvika att begå misstag och du ska heller inte skylta med det, men att förneka eller skylla ifrån sig hör inte till en gentlemans attribut. Var principfast och stå för det du gör eller gjort.

… Tar åt sig äran för andras arbete. Vill du bli avskydd som pesten på kontoret så kan jag rekommendera att du tar åt dig äran för andras möda och besvär. Människor som tar åt sig äran för andras arbete eller idéer förtjänar att ha sitt skrivbord bredvid toaletterna på kontoret. Om en grupp har gjort ett bra jobb så har gruppen gjort ett bra jobb, inte bara du. Lyft fram de andra och var ödmjuk. Om någon hyllas för en idé de haft eller ett arbete väl utfört, låt dem stå i strålkastaren ett tag – börja inte prata om dig själv och ditt inflytande.

… Beter sig som en skvallerkärring. Vi alla pratar om andra människor, det är naturligt. Men gör ditt bästa för att hålla det respektabelt och prata inte för ofta bakom ryggen på folk. Gör det inte till en vana. Glöm heller inte bort att även prata gott om folk. Söndra inte gruppkonstellationen på arbetsplatsen, försök inte att skapa grupperingar eller frysa ut någon. Att snacka skit om folk är varken hedervärt, uppskattat eller manligt. Säg hellre ingenting alls.

… Inte följer klädkoden. Man brukar säga ”klä dig utefter jobbet du vill ha, inte jobbet du har” – vilket jag inte håller med om. Jag vill bli VD, det betyder inte att jag bör klä mig som en VD när jag jobbar på golvet. Glöm inte bort att du säljer en produkt, dig själv, till alla omkring dig. Klä dig snyggt och propert, så kommer du att tas på ett seriöst och värdigt sätt. Dyker du upp i träningsbyxor och luvtröja så är det en större chans att du och dina idéer inte tas på allvar. Det beror givetvis på var du arbetar, men glöm inte bort att alltid representera dig själv på bästa sätt. Vill du bli betraktad och behandlad som en man, så måste du också klä och föra dig som en.

… Som aldrig är tyst. Du har ett bra flyt i arbetet för tillfället och din koncentration är odödlig. Så dyker han upp, snackepåsen. Kollegan som aldrig någonsin kan sitta still eller hålla munnen. Bakom dig sitter han nu och konverserar högt om sin nya bil. Istället för att vara produktiv sitter du nu och dagdrömmer om hur det vore att strypa honom med Nalle Puh-slipsen (!) han har på sig.

… Som tror att han är hemma. Diska dina bestick och tallrikar och kasta ditt skräp i soptunnan. Jag har varit på arbetsplatser där det står högar med tallrikar i diskhon och där man lämnat sitt godispapper på fikarumsbordet. Okej, man kan glömma ibland, men att av slapphet bete sig som en slusk är inte ett beteende jag saluterar. Du är inte hemma, du är på en arbetsplats bland andra människor – bete dig därefter. Skärp din disciplin och var en funktionsduglig och respektabel man.


När allt kommer till kritan så handlar det om att tänka sig för, vara ödmjuk inför sina medmänniskor och göra sitt bästa för att representera sig själv och att vara en god man. Vi alla borde sträva efter att utvecklas och bli bättre män, så även de mest framgångsrika och talangfulla av män.

Inget sker över en dag, men med små steg så kommer stora resultat inom sinom tid. Att följa, eller inte följa, ovanstående riktlinjer kan vara en bra start för att bli omtyckt – eller illa omtyckt på jobbet. Om inte annat så kan du alltid skicka listan till en kollega som har en del att jobba på.

/Aktad.se