Den stora guiden till: Skäggvård

Skäggvård

Om man ska göra en halvtaskig jämförelse så är rakning och skäggvård som matlagning. Det är fullt möjligt att laga en måltid med hjälp av dålig utrustning och ruttna råvaror, men risken är stor att maten blir dålig och ohälsosam. Detsamma kan sägas om rakning.  Att raka sig med en engångsrakhyvel och lite billigt raklödder kan inte bara skada dina hårsäckar och ditt skinn, men det finns även en överhängande risk att resultat inte blir lika bra som det skulle kunna bli.


Vi spenderar sex månader av våra liv på att raka oss

Man beräknar att 75% av alla män rakar sig varje dag. Om en man börjar raka sig vid 15 års ålder och fortsätter tills han är 75, så spenderar han fem till sex månader av sitt liv åt att raka sig. Att raka sig hör till många mäns vardag och vi spenderar uppenbarligen mycket tid och pengar på det – så varför envisas vi med att inte använda oss av kvalitativa hjälpmedel?

Skäggvård är viktigt

Vi män har en tendens att vifta bort skäggvården, och istället lägga ner pengar på parfym, kläder och klockor. Faktum är att en väl genomförd rakning allt som oftast ger dig ett fräschare och bättre utseende än en illa utförd sådan. Tar du inte hand om ditt hår och skinn så kommer det att se nött och slitet ut. Både skägget och din hy påverkas av hur och med vad du rakar dig.

Dags att uppgradera dig

Många män borde se över sina rakningsmetoder, både unga som gamla.  Om du fortfarande är kvar vid att raka dig med en engångshyvel och lödder för 15 kronor flaskan, så rekommenderar vi att du provar en mer sofistikerad form av rakning. Priset är inte hårresande, heller är det inte speciellt tidskrävande.

Olika skäggprodukter och vad de gör

Det finns så många olika produkter att det kan vara svårt att hålla reda på vad som gör vad. Många undrar vad skillnaden är mellan skäggbalsam och skäggolja, varför man ska skäggschampo och vilka fördelar alla dessa skäggprodukter har.

För att reda ut begreppen så har vi tagit de främsta skäggvårdsprodukterna, förklarat vad de gör och, givetvis, kommit med förslag på artiklar som kan ta din skäggvård till nästa nivå.

Skäggbalsam

Precis som det hörs på namnet så är det ett balsam. Konsistensen är ganska krämliknande och appliceras för att göra skägget mjukare och lättare att hantera. Ofta innehåller skäggbalsam bivax, kokosolja och/eller sheasmör. Man använder skäggbalsamet för att hålla skägget på plats, göra det mer hanterbart och för att fräscha upp både skägg och hy. I regel så innehåller skäggbalsam mineraler och vitaminer, vilket är en förutsättning för att återfukta och hålla en snygg ton.

Skäggschampo

Ett skäggschampo fyller samma funktion som ett hårschampo. Skillnaden är att ett vanligt hårschampo är för hårt och kan därför förstöra skägget och porerna i skinnet. Använder du ett vanligt hårschampo för skägget, så riskerar du att torka ut och irritera hyn. Det kommer att påverka ditt skägg i allra högsta grad.

Ett skäggschampo är milt och snällt mot ditt ansikte och skägg. Kombinationen av oljor, vitaminer och mineraler finns i schampot för att motverka kliande, irriterad hy och dåligt skägg.
Rakning_för_män

Skäggolja

Skäggoljan är en lyxig produkt, men ack så vanlig. Gå hem till en skäggbärande gentleman och vi kan garantera att det står en skäggolja i badrumsskåpet. Det är nästan standard idag, och det finns en anledning till det: skäggolja är bra för skägget!

Oljan är bra för för skäggstråna och skäggbotten. Alla tidigare produkter har oljor i sig, och det är huvudsakligen oljorna som ger skäggvårdsprodukterna deras hälsosamma egenskaper. Skäggoljor har fler och mer intensiva oljor i sig än övriga artiklar.

Skäggolja gör ditt skägg rent och snyggt, lättkammat och doftande. Det finns flera olika varianter av skäggoljor, med olika för- och nackdelar. Skulle det vara så att du vill ha en doftfri skäggolja så finns även det , givetvis.

Enligt oss så har skäggoljan en vital del i den moderna mannens vårdade och snygga skägg. Definitivt rekommenderat i badrumsskåpet bland dina andra rakartiklar. Det finns även ett stort utbud, vilket gör att det inte behöver kosta mycket. Faktum är att det finns billiga skäggoljor online som luktar väldigt gott.

Skäggvax

Skäggvaxet kan också kallas för skäggbalm. Används för att styla ditt skägg och få det att se ut precis så som du vill ha det. Skäggvax formar och ändrar med andra ord stilen och utseendet på ditt skägg. Kan vara bra att slänga på lite vax på skägget precis innan du ska ut.

Skäggvax kommer, precis som skäggolja, i både doftande och doftfria modeller. Det är bara att välja och vraka bland det som skulle passa dig.

Skäggborste

Skäggborstens uppgift är att jämna ut och göra tovigt skägg rakt. Den hjälper dig att undvika tofsar och krulligt skägg (om du inte önskar ha det) genom att dra ut och stimulera både skägget och skäggväxten.

Man använder ofta skäggborsten tillsammans med antingen skäggolja eller skäggvax, då de båda hjälper till att forma och styla skägget.

Skäggkam

Precis som en vanlig kam så använder man skäggkammen till att kamma skägget. Märk väl att en skäggkam och en skäggborste inte är samma sak, även om de är närbesläktade. Skäggborsten är till för att borsta och har tätt ihopsatta hårstrån att stryka mot skägget. En kam har oftast tänder och är till för att kamma med.

En skäggkam är alltid bra att ha i bakfickan, man vet aldrig när den kan behövas.

Skäggkit

Många butiker säljer så kallade skäggkit. Det är paket som innehåller en blandning av alla de produkter här ovanför. Det kan vara en bra början för att prova på en mer avancerad form av skäggvård.

BildProduktNamnKommentarTill butik
Luktar_gottSkäggoljaGentlemen of Sweden SunshineDoft av citron & mandarinSe aktuellt pris
Manlig_skäggoljaSkäggoljaMr. Bear Family100% naturlig, doftar citronSe aktuellt pris
fräsch_doft_billigSkäggvaxBeard PomadeFormar skägget braSe aktuellt pris
bra_pris_skäggvaxSkäggvaxThe Bearded Man Bergamot Beard Wax Fräsch citrusluktSe aktuellt pris
skäggschampo_billigtSkäggschampoBeardsley SchampoBillig och luktar gottSe aktuellt pris
naturligt_schampoSkäggschampoGolden Beards Ekologisk SkäggschampoNaturlig och antibakteriellSe aktuellt pris
Billig_cologneAftershaveThe Bearded Bastard Woodsman CologneManlig doftSe aktuellt pris
mycket_god_doftAftershaveCalvin Klein Eternity for Men After ShaveKlassisk lukt som alltid fungerarSe aktuellt pris
bästa_skäggkittet_på_nätet_bildSkäggkitMenRock The Double Edge Razor SetInnerhåller allt du behöverSe aktuellt pris

Tips vid och inför rakning

Innan rakning kan det vara bra att tvätta ansiktet med varmt vatten, alternativt duscha varmt innan. Detta för att värma upp porerna och rensa bort smuts. Det underlättar att raka och minskar kraftigt att du irriterar huden vid rakning.

Undvik aftershaves med alkohol i, då de kan ha en uttorkande effekt på din hud. Använd hellre en mild olja som återfuktar huden. Men för all del, köp en cologne – de avger ofta en väldigt manlig lukt.

När du rakar halsen, raka uppåt. Du minskar risken för skärsår då.

Köp kvalitetsaker. Billigt lödder/gel och en billig rakhyvel håller oftast inte speciellt länge. Med tanke på hur mycket vi rakar oss, så är det värt att investera lite mer pengar för att lukta gott och se bra ut.

Skäggrengöring är viktigt. Släng inte bara på lödder och bara raka. Rengör och se till att ditt skägg är välmående både före, under och efter rakningen. DET, här skäggvård som har en positiv inverkan på ditt skägg.

Köp skäggprodukter på Internet. Som vi alltid säger – det ÄR, allt som oftast, billigare på nätet. Majoriteten av oss köper hellre en billig skäggolja över nätet och väntar tre dagar på leverans, än att betala 100 kronor mer och köpa oljan i butik.

Använd inte för mycket av din aftershave. De luktar väldigt gott, men de är samtidigt väldigt starka. Så lägg på ett par droppar på fingret och dutta över halsen, sen är du klar. En stark och väldoftande cologne är något som har kopplats samman med gentleman sedan urminnes tider.


Är det någonting vi har missat så får du gärna höra av dig. Kanske har du tips på en aftershave, skäggolja eller ett skäggschampo som vi borde prova? Du har väl heller inte missat våra tidigare artiklar om herrparfymer och herrväskor? Glöm inte att spana in.

/Aktad.se