3 vanliga misstag på gymmet

Vanliga_misstag_bild

Inget träningsprogram är optimalt, heller inte hur vi utför våra övningar på gymmet. Men det finns ett par misstag som väldigt många män begår när de tränar – vilket kan hämma deras resultat och, i värsta fall, generera i skador.

Här nedan hittar du 3 vanliga misstag som män gör på gymmet.

Misstag 1: För mycket av en och samma sak

Troligtvis det vanligaste och mest destruktiva misstaget i träningsvärlden. Både amatörer och experter tenderar att överträna vissa muskelgrupper ibland. När man vill så mycket och drömmer så stort är det lätt hänt att man övertränar och sätter för mycket press på musklerna

Unga, gamla, erfarna och gröngölingar – jag har sett dem alla utföra ohälsosamt många övningar för en och samma muskelgrupp under ett och samma träningspass.

Vem har inte velat få enorma biceps och en bröstkorg som skulle kunna stoppa blykulor? Men låt inte din beslutsamhet sätta krokben för dig genom att genomföra fem typer av bicepsövningar under ett och samma pass. Det kommer att slita på din kropp och i många fall kan det få negativa konsekvenser i form av skador och slitage på armens muskler.

Repetitiv träning är alltså en vanlig anledning till skador. Om du vill fördjupa dig i ämnet så rekommenderar vi att du går in på Idrottsskadeexperten, alternativt kontaktar Idrottsskadeexperten på Facebook. Det är bättre att göra det nu – istället för att vänta tills skadan är framme.

Misstag 2: Inte värma upp tillräckligt

Ju äldre du blir, desto viktigare blir det att värma upp. När man var ung och fortfarande kunde röra på sig utan att varje ben i kroppen knakade som knäckebröd, så var det inte lika viktigt med uppvärmning innan träning. Den vetskapen och mentaliteten kan ibland lura män i 25-årsåldern att de inte behöver värma upp så mycket innan de ger sig på bänkpressen. Så dyker skadan upp som ett brev på posten.

När du närmar dig 25-strecket så är kroppen inte lika mjuk och böjbar som tidigare. Ägna därför ett par minuter åt att värma upp leder och muskler för att minimera risken för skador. Allt för många gånger har jag sett yngre män som trillar in på gymmet, värmer upp lite på ett löpband i två minuter och sedan börjar träna – tills kroppen ger med sig och det är dags att gå hem.

Värm upp innan du börjar träna!
Värm_upp_innan_träning

Misstag 3: Slänger på för mycket vikt

Troligtvis är det en naiv övertro på sig själv. Man slänger på för mycket vikter på stången, i tro om att man klarar det och att det kommer att ge snabba och bra resultat. Faktum är att formen allt som oftast får lida, vilket i sin tur gör att man involverar andra muskler i övningen. Muskler som inte ens var tänkta att arbeta.

När du lyfter vikter som du inte klarar av att lyfta på ett normalt sätt, så kompenserar du genom att använda andra muskelgrupper felaktigt. Vilket ökar risken för skador och minskar stressen på muskeln du hade tänkt träna från första början. Då är det bättre att träna med mindre vikt och mer isolation, så att maximal tyngd läggs på muskeln.

Lägg inte på mer vikt än du klarar av att lyfta. Det är ett mycket vanligt nybörjarmisstag, men även mer erfarna killar har ibland svårt att svälja sitt enorma ego och tillåta sig träna med mindre vikter.

När man tränar med för tunga vikter så finns det en överhängande risk att man skadar sig. Vanligast är att ryggen och axlarna pajar, vilket kan leda till allvarligare åkommor. Ryggproblem som exempelvis ischias och skadade rotatorkuffar är inte helt ovanligt. Var därför alltid försiktig och ha hellre för lite än för mycket vikt när du styrketränar.