4 Anledningar till att börja ta promenader

Promenerar-i-naturen

Det har blivit trendigt att gå på gym och att löpträna 60 minuter varje dag efter jobbet. Är det ett måste för att leva hälsosamt och välmående? Inte alls. Det går bra med promenader också, vi visar dig varför.

Det är bra att röra på sig, att lyfta saker och att aktivera sina muskler – hjärtat inkluderat, eftersom det är en muskel. Men att trängas på ett gym eller att löpträna på hård asfalt i stan passar inte alla.

Många människor tror att man måste göra en av de två, men faktum är att du kan vinna många fördelar på att helt enkelt ta promenader.

Här är fyra anledningar till varför du borde börja ta fler promenader.

1. Reducerade stressnivåer

Många studier visar på att en enkel promenad kan reducera dina stressnivåer. Många av oss vet redan om att det lugnar oss, men tänker inte så ofta på det.

Det faller sig naturligt att vi vill gå ut i friska luften och röra på oss när vi vill ”rensa tankarna” eller ”lugna ner oss”. Så om du vill må bättre, få ett friskare och lugnare sinne – börja ta promenader!

2. Gå ner i vikt

Du behöver inte gå på gym eller springa i skogen för att gå ner i vikt. En så enkel aktivitet som att promenera kan gott och väl räcka.

Det handlar i grund och botten om kalorier in och kalorier ut. Det vill säga om din kropp behöver 1200 kalorier varje dag för att behålla sin nuvarande vikt, så räcker det med 1100 kalorier för att gå ner i vikt.

Och vad får oss att bränna kalorier?

Just det, genom rörelse och fysiskt aktivitet.

När du promenerar så förbrukar du energi. Du skulle säkerligen bränna mer energi om du löptränade eller gick på gym, men det betyder inte att promenader inte bränner kalorier.

3. Förbättrad sömn

Sömnproblem är något av ett barn av vår tid. Många av oss jobbar 8-9 timmar framför en dator, vare sig det är i skolan eller på kontoret. När vi kommer hem slänger vi oss på soffan och börjar leka med mobiltelefonen.

Det är nästan som att vi aldrig får en lugn stund.

Att gå ut och gå kan sänka blodtrycket och förbättra din sömn. Den friska luften och fysiska aktiviteten påverkar våra hormoner en hel del, vilket också påverkar din sömn.

Många av oss spenderar större delen av våra dagar inomhus. Det kan definitivt påverka vår sömn negativt.

Om du inte kan somna på kvällen eller aldrig känner dig utvilad på morgonen – börja ta promenader. Släpa med dig din bättre hälft ut på en långpromenad eller gör som Valther och gå ut med hundarna. Du kommer inte att ångra dig!

Man-som-sover-på-bänk

4. Bra mot sockersuget

Vi hade ingen aning, men forskning visar faktiskt på att en 15-minuters promenad kan minska sötsuget.

En promenad kommer givetvis inte att åtgärda matberoenden eller få dig att helt sluta med onyttig mat. Men det kan helt klart hjälpa dig att sluta småäta.

Känner du dig sugen på choklad och funderar på att gå till godisautomaten på jobbet? Drick lite vatten och ta en promenad med en kollega istället. Det kommer få dig på bättre tankar och du kommer känna dig mer hälsosam.