Vitamin C – Det behöver du veta

Vitamin C, också känt som Askorbinsyra, är en viktig vattenlöslig vitamin som vi dagligen måste få i oss genom kosten – då det inte kan lagras i kroppen.

Det finns många anledningar till att inta vitamin C, vare sig man idrottar eller ej. Det har positiva effekter på immunsystemet, hjärtat och assisterar även kroppen i att absorbera järn. För att inte nämna att ämnet fungerar som ett antioxidant i kroppen och förebygger förkylningar och inflammationer.

Livsmedel innehållande C-vitamin

Framförallt citrusfrukter innehåller mycket vitamin C, men vitaminet går även att finna i bär och grönsaker. Här är ett par livsmedel med ett högt innehåll av C-vitamin:

– Apelsin
– Jordgubbar
– Ananas
– Paprika
– Kiwi
– Broccoli
– Mango

Fördelar med vitamin C


Studier visar på att den allmänna uppfattningen är korrekt att askorbinsyra kan rädda dig från kalla vintrars förkylningar. Men varför stanna där – här är ett par andra anledningar till varför du borde få i dig tillräckligt med C varje dag:

– Det hjälper kroppen att reparera vävnader
– Det skyddar dig mot hjärt- och kärlsjukdomar
– Det hjälper dig att att absorbera järn bättre
– Det hjälper kroppen att bekämpa inflammationer genom att stärka ditt immunförsvar

Vill du ha en mer djupgående inblick i vitaminets positiva effekter så kan du läsa mer här: https://www.kosttillskottguiden.nu/c-vitamin

Brist på C-vitamin

Det är högst ovanligt att en välmående person i västvärlden lider brist på vitaminet. Vår skandinaviska kost innehåller i regel tillräckligt med vitamin C för att tillgodose våra vardagliga behov.

Om man skulle få i sig för lite av ”det stora C:et”, så känner man oftast trötthet, lättretlighet, och allmän svaghet i kroppen. Om man lider allvarlig brist så kan man få inflammationer i tandköttet, vara känslig mot infektioner och sår på kroppen kan ta lång tid att läka.

Vid tillfällen då man tror sig ha fått i sig lite för lite av Vitamin C så kan kosttillskott fylla en bra funktion för att lindra mildare fall av vitamin C-brist. Nyponpulver är ett bra kosttillskott för ändamålet, men även om man vill förebygga bristsymptom. Svenska Kosttillskottguiden har testat ett antal olika nyponpulver, du kan läsa deras test och betygsättningar här: https://www.kosttillskottguiden.nu/nyponpulver

Om man misstänker att man har allvarlig brist på vitamin C och att kroppen inte svarar på ökat intag, så bör man omedelbart kontakta läkare för utredning.

Överdosering av C-vitamin

Det är sällan människor överdoserar vitamin C, framförallt då vitaminet kommer från kosten. Man måste alltså konsumera en hel del mat för att lyckas överdosera. Om man, mot förmodan, skulle få i sig för mycket av vitaminet så kan man få symptom så som: diarré, kramp i magen och illamående.

Sammanfattning

Vitamin C är ett högst vitalt vitamin som vi bör få i sig varje dag för att motverka allvarliga sjukdomar och för att kunna absorbera järn bättre.

Det är inte bara fördelaktigt att ta kosttillskott av vitaminet när du är sjuk, utan även innan sjukdomstillfället. Det är bättre att förebygga någonting än att reagera när väl sjukdomen är kommen. Som noterat tidigare så är ett av de bättre kosttillskotten just nyponpulver då det är sammanställt från så pass starka Vitamin C-källor.

Vill du leva hälsosamt och vill äta nyttig mat med mycket antioxidanter? Se då till att äta mat rik på vitamin C.