Löpband: En köp- och användarguide

Bästa_löpbanden

Det kan vara väldigt tidseffektivt att ha ett löpband hemma. Du slipper åka till gymmet för att konditionsträna, och du behöver inte ge dig ut i snön eller regnet för att hålla igång hjärta, lungor och ben. Man kommer hem från jobbet, byter kläder, sätter på TVn och börjar springa på löpbandet. Det är bekvämt, sparar tid och är snällare mot knäna och lederna än om du springer på asfalt.

Om du är i färd med att köpa ett löpband så är den här artikeln perfekt. Vi kommer att gå igenom fördelarna, respektive nackdelarna med att ha en springmaskin hemma. Vad du ska titta efter innan du beställer löpbandet och givetvis, rekommendationer och recensioner på bra löpband.

Att tänka på innan du köper ett löpband

Det finns en del viktiga saker att tänka på innan du beställer ett löpband. Det man huvudsakligen bör titta efter är: motorstyrka, hastighet, lutning och storleken på löpytan. Pris, garantiperiod och displayfunktioner kan även skilja sig ganska mycket när det gäller springmaskiner.

Pris och kvalitet behöver inte alltid ha ett samband, men när det kommer till löpband så är det oftast så att en dyrare maskin faktiskt är bättre än en billigare. Lite billigare löpband brukar ha en klenare motor, vilket kan påverka produktens livstid en hel del. Därmed inte sagt att billiga löpband inte är bra, det finns givetvis flertalet undantag.

Titta på löpmaskinens mått och mät upp hemma, så att den verkligen får plats i vardagsrummet eller var du än ämnar placera den.

En stor fördel med löpband är dämpningen. Det är skonsammare mot ben och leder att springa på ett bra dämpat band, än direkt på asfalt. Så jag rekommenderar att du läser bäst-i-test och recensioner av olika löpband innan du köper ett. Därför har vi letat upp några av de mest prisvärda löpbanden här nedanför.

Köp inte det billigaste löpbandet. När du köper en löpmaskin till ditt hemmagym, så köper du en motor. Kostnaden är för själva motorn och motorer är inte billiga att tillverka. Se till att du köper rätt motor för rätt ändamål. Längre ner i den här artikeln så går vi igenom vilken typ av motor du behöver, beroende på om du ska promenera, jogga eller springa på maskinen.

Till butikNamnÄndamålMotorHastighetLutningProgramHopfällbarKommentar
Se aktuellt prisGilavar, inSPORTlineAllt3,5 HK1-22 km/h0-22%99st förinställdaJaBäst i test
Se aktuellt prisT40, MasterAllt3 HK1-22 km/h0-15%32st förinställdaJaInbyggda högtalare
Se aktuellt prisRC04 Dual, BH FitnessAllt3.75 HK1-20 km/h0-12%12st förinställda + body fat test + HRC-programJaSemi-kommersiell

Fördelar med löpband

Det sparar tid. Du kan låta potatisen koka på stekplattan under tiden som du springer på bandet. Du slipper åka till gymmet och du behöver inte gå ut i kylan eller ösregnet. Istället kan du med enkelhet träna hemma.

Det är snällt mot kroppen. Det är ingen hemlighet att löpträning på asfalt är hårt mot kroppen. Den hårda ytan (marken) sliter på framförallt knä och leder, vilket kan ge problem i framtiden. Löpmaskiner är däremot dämpade, vilket ger mjuka steg och landningar när du springer. Således är löpbandsträning ett snällt alternativ för dina ben, leder, höfter och rygg.

Löpband är enkla. Det krävs ingen avancerad teknik för att sätta igång. Allt du behöver göra är att sätta på displayen och välja hastighet och börja springa.

Förminskad risk att skada sig. Det kan vara farligt att springa på vägar och trottoarer, i skogen bland stenar och rötter. Du riskerar att trampa snett och vricka fötterna, att snubbla på en hög trottoarkant eller bli påkörd av en cyklist eller bil. På en löpmaskin springer du rakt och ”vägen” är förutbestämd.

Du kan se på TV eller läsa samtidigt. Många löpare kombinerar sin löpträning med annan underhållning. Man har möjlighet att läsa en bra bok, laga mat, titta på film eller TV-serier under tiden som man springer.

Hoppfällbara löpband
Det finns maskiner som är går att komprimera och göra mindre. Hopfällbara löpband, med andra ord. Ett sådant kan komma väl till hands om du får besök eller bara vill ha mer utrymme i hemmet när du inte tränar.

Du kan kontrollera löpningen. Du kan förändra lutningen (springa i uppförsbacke), hastigheten och hålla koll på energi spenderad.

Egna programval. Många maskiner kan skapa och ställa in egna program, vad gäller hastigheter, lutningar och intensitet. Vissa program kan även mäta mäta hjärtslag och antal steg. Detta gör att du kan personifiera din träning och slipper ställa om inställningarna för varje gång du ska träna. Du kan då med enkelhet ändra program om någon annan har använt maskinen med andra inställningar.

Bränner fler kalorier än en motionscykel.

Nackdelar med löpband

Ingen frisk luft. Det är givetvis bättre att springa ute i naturen. Hade jag bott på landet så hade jag föredragit att jogga i skogen. Men om valet står mellan att springa inomhus i säkerhet, och att löpträna ute på stan bland bilavgaser och hårt underlag – så står sig löpbandet ganska bra i jämförelse.

Kan ta upp plats i hemmet. De här maskinerna kan ta upp en del plats, men som tur är finns det hopfällbara löpband. Även om alla inte är hopfällbara så är alternativet tillgängligt om behovet finns.

Kan låta en del. Vissa maskiner kan låta en del och kan vara störande för folk runtomkring. Se därför till att se över decibel-nivån innan du köper ett löpband.

Skador om man inte är försiktig. Att träna på ett löpband är hundra gånger bättre än att träna på asfalt. Men att springa och jogga innebär en risk oavsett vilket underlag man springer på.

Om du har haft problem med knäna tidigare men ändå vill jogga. Så är löpbandet ett av de bästa sätten för dig att löpträna på. I kombination med ett knästöd från Sportsrehab så har du minskat risken väldigt mycket för att skada ska uppstå. De har även knästöd med skenor.

Det går att tejpa benen, men det fungerar mer som en temporär lösning. Specialkonstruerade skydd fungerar mycket bättre.

Konditionsträning_hemma

Motorerna i löpmaskiner

När du köper ett löpband så är det i princip motorn du investerar i. Kvaliteten på springbandet utgörs till största delen av motorn, så det är viktigt att ha viss kunskap om de olika motorerna innan du beställer ett löpband online. Olika motorer har olika ändamål.

Vill man handla ett löpband av god kvalitet som håller under många år, så rekommenderar vi att man köper en maskin med lite fler hästkrafter, lång garanti och som är lite dyrare. Dessa tre faktorer är oftast starka indikationer på att det handlar om ett bra löpband. Man bör investera mer pengar i hälsa, kvalitet och långvarighet – än i en produkt som innebär hälsorisker och som är av dålig kvalitet och därmed går sönder efter ett par år. Dyrare motorer har också en benägenhet att låta mindre.

För promenader: En motor med 1.5 – 2.0 hästkrafter rekommenderas.
För joggare: En motor med 2.5 – 3 hästkrafter rekommenderas.
För löpträning: En motor med minimum 3.0 hästkrafter rekommenderas.

Desto fler hästkrafter, desto tystare, längre livslängd och kvalitet får du i din maskin.


Bäst i test

Bra_löpband_bild
Klicka på bilden för att se aktuellt pris

Namn: Gilavar, inSPORTline
Ändamål: Klarar av all intensiv löpning
Motor: 3.5 HK
Hastighet: 1-22 km/h
Lutning: 0-22%
Program: 99st förinställda
Hopfällbar: Ja
Kommentar: Ett av de bättre löparbanden på marknaden. Motorn är stark, smidig och passar sig bra för löptränande. Det finns en display med 99 stycken förkonfigurerade program. En hållare för mobilen, boken eller paddan finns också. Löpbandet har också inbyggda ingångar för hörlurar. Den hjälper dig även att hålla koll på kaloriförbränning.

Två års garanti och framförallt – den är hopfällbar! Sett till pris, funktioner och motor – så toppar det här löpbandet min lista. Definitivt värd att kolla in om du letar efter ett bra löpband.

Klicka här för att se mer


Prisklass

Under 5000 kronor

Dessa maskiner är inte att rekommendera för löpträning och joggning. Vanligtvis lämpar de sig bäst till promenader någon gång i veckan. Hållbarheten är oftast låg, så att sätta för stor press (genom att löpträna varannan dag) på dessa maskiner kan resultera i att de går sönder efter bara något år. Motorn är oftast relativt svag och kan låta en del.

Det finns undantag för allt – det kan finnas bra löpband i den här prisklassen, men då kräver det lite arbete för att hitta en prisvärdig maskin. Men jag rekommenderar att du istället betalar 2 tusen kronor mer och får en träningsprodukt som håller längre, låter mindre och klarar mer.

Mellan 5000 och 8000 kronor

Här hittar du en hel del bra löpband. Vanligtvis kompromissar man funktioner med kvalitet. Du kan få en fullt funktionsduglig apparat för 7000 kronor, men som saknar avancerade program och funktioner. De här löpbanden passar bra för hemmabruk och det finns varianter som funkar bra till både promenader och intensiv intervallträning.

Leta i den här prisklassen och du kan finna mycket bra löpband. Inte de mest stryktåliga, men heller inte dåliga.

Mellan 8000 och 10000 kronor

Är du en vanlig hemanvändare som vill löpträna hemma ett par dagar i veckan, så är den här prisklassen definitivt värd att titta på. Det finns många bra springmaskiner som håller ett tag och som du kan använda oftare än tidigare prisklasser. Oftast tillkommer också en hel del bra funktioner så som stegräknare och program som håller koll på hjärtat när du springer.

En vanlig svensson som vill springa, jogga och promenera ett par gånger i veckan – det här är en värdig prisklass som ger dig mycket för pengarna. Det här löpbandet kommer att hålla ett bra tag framöver, en bra investering.

Mellan 10000 och 15000 kronor

När du rör dig i den här prisklassen så kan du ofta hitta modeller som är på rea och som annars kostar runt 20000 kronor. Troligtvis den populäraste prisklassen för löptränande, då du (nästan) garanterat får en prisvärdig och bra produkt. Alla vitala funktioner på displayen och en stark motor med många hästkrafter är en utmärkt förutsättning när du köper löpband. Några av de bästa löpbanden för hemmabruk finner du här. Det finns givetvis många maskiner som är mycket bättre om du går upp i pris, men om du letar efter något som är billigt om du ser till vad du får – så ser nog många den här prisklassen som den bästa för joggare och löpare.

Mellan 15000 och 20000 kronor

Imponerande motorer som är ”bättre än medel”. Är du en hemanvändare som ofta vill jogga eller springa, alternativt om ni är fler som springer i hushållet, så lämpar sig den här typen av löpmaskin bra. Det är inte billigt, men på det stora hela är det en smart investering.

Köper du en maskin för 18.000:- och använder den intensivt under fem år (de räcker mycket längre än så), så kostar den bara 4500 om året. Det är ungefär vad ett gymkort kostar. De maskiner som vinner ”bäst i test” och som får märkningar som ”rekommenderas starkt” – kommer oftast från det här segmentet.

Ska du springa ett par gånger i veckan, så rekommenderar jag att du håller dig inom den här prisklassen. Varken mer eller mindre. För att då har du garantin att du får ett löpband av kvalitet.

Över 20000 kronor

Det finns maskiner för 20000 kronor och det finns maskiner för 70000. Givet är att de skiljer sig en hel del, men givet är också att om du köper en springmaskin i det här priset så köper du en produkt från toppen av marknaden. Gym köper sällan löpmaskiner under det här priset. Med tanke på hur ofta de maskinerna är bemannade och dessutom står där år efter år, så förstår du nog att en eller två personers användande av maskinen inte sliter på löpbandet överhuvudtaget.

Köp ett löpband över 20000 kronor och du är i kategorin ”bästa på marknaden”, och så mycket mer behöver nog inte poängteras. Har du budgeten, behovet och möjligheten – så är dessa springmaskiner definitivt det bästa du kan finna.


Skitbra_löpband

Ett av de bättre löpbanden

Klicka på bilden för att se aktuellt pris

Namn: Magna Pro
Ändamål: Klarar av allt. Passar bra för hemmagym och företag
Motor: 3,5 HK
Hastighet: 0,8-20 km/h
Lutning: 0-15%
Program: 7 st förinställda
Hopfällbar: Nej
Kommentar: Ett löpband som passar ypperligt för företag, föreningar – men också för hemmabruk. Om du vill göra en investering i konditionsträningen så är Magna Pro helt klart ett utmärkt alternativ.

Den har en bred löpyta och dämpningssystemet i maskinen reducerar stressen på dina knän och leder med 40% i jämförelse med asfalt. Armarna på maskinen mäter din puls, men det tillkommer även ett pulsbälte. Dessutom är Magna Pro känd för sin tysthet, vilket är ett stort plus för hemanvändaren. Ett bra köp om du är seriös med träningen.

Klicka här för att se mer


Vilket löpband använder du? Har du någon favorit bland löpbanden? Dela gärna med dig av dina erfarenheter till oss på aktad@aktad.se

/Aktad.se